Oral implantoloji

Yazar Yusuf GençDiş Hekimi • 13 Şubat 2017 • Yorumlar:

Diş implantı nedir?

İmplant, eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. Uygulandıktan sonra ortalama üç ay içinde kemik ile kaynaşır, daha sonra bu yapay kökün üzerine protez yapılır. Diş implantları tek diş eksikliğinden başlayarak ağızda hiç diş olmayan vakalara kadar uygulanabilir.

Kimlere implant yapılabilir?

Çene kemiğinin yeterli kalınlıkta ve yükseklikte olduğu durumlarda implant hemen uygulanabilir.Eğer çene kemiği yeterli değilse bu bölgede kemik kalınlaştırılarak implanta uygun hale getirilir.
Sistemik hastalıkları olanların (kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker) bu hastalıklarının kontrol altına alınması gerekir.
Sigara kullananların, operasyon yapıldıktan sonra dikişlerin alınmasına kadar geçen sürede sigara içmemeleri önerilir.

İmplantlar üzerine protez uygulanması;

İmplantların üzerine yapılacak protezler sabit olabileceği gibi,hasta tarafından takılıp çıkarılabilen hareketli protezler de olabilir. Sizin için en uygun protez tipini hekiminiz tedaviye başlamadan önce size anlatacaktır.

İmplant yapımında yaş önemli midir?

Özellikle kişi sağlıklı ve çene kemik durumu yeterli ise çok ileri yaşlarda bile implant yapılabilir. Genç bireylerde, kemik yaşını tamamlamamış durumlarda implant yapılamıyordu.Ancak günümüzde özellikle doğuştan oluşmamış üst ön dişlerin eksikliğinde belli marka implantlar artık uygulanabilmektedir.Böylece genç birey, kemik gelişimi tamamlanıncaya kadar ortodontik aparey kullanmak zorunda kalmamaktadır.

İmplant Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

-Ameliyattan sonra anestezinin etkisi geçinceye kadar bir şey yenmemesi gerekir.
-İlk gün ve hekiminiz öneriyorsa 2. gündede operasyon yapılan bölge üzerine(yanak veya dudak üzerinden)soğuk kompres uygulamanız çok önemlidir.Bu uygulama dokuların aşırı şişmesini önleyecek ve iyileşme bozulmazken dikişler de atmayacaktır.Soğuk kompresi yüzünüzün üzerinde devamlı tutmayınız,bölge soğudukça, soğuk kompresi uzaklaştırarak kan dolaşımının rahatça devam etmesine izin veriniz. Unutmayınız ki aşırı soğutmakta iyileşmeyi bozacaktır.

İmplant bakımı;
İmplantlar üzerine protezler yapıldıktan sonra doğal dişlere nasıl bakım yapılıyorsa aynı işlemin implantlar için ne yapılması gerekir.Düzenli fırçalamanın yanı sıra arayüz fırçaları da kullanılmalıdır. Ayrıca hekimin belirleyeceği periyotlar ile düzenli kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Porselen Laminate Veneer

Genelde estetik nedenler ile ön dişlere uygulanır. Şekil ve renk bozukluğu olan dişlere çok ince porselen tabakalar uygulanarak estetik bir görünüm kazandırılır. Bu işlem için dişler çok az aşındırılır nadirende hiçbir kesi işlemi yapılmaz.Ölçü alındıktan sonra laboratuvarda hazırlanan porselen tabakalar dişlere yapıştırılır.Bu yöntem ile ayrık dişler düzeltilir,renk bozuklukları giderilir,ortodontik tedavi gerektirmeyen basit çapraşıklıklara estetik bir görünüm kazandırılır.Porselen laminalar,çok iyi estetik sonuç vermelerine ve doğal görünümlerine karşın sonuçta azda olsa dişte bir kesi yapılmaktadır.Ve uzun süre ağızda estetik bir şekilde kalabilirseler bile belirli bir süre sonra değiştirilmeleri gerekecektir.Bu nedenle hekiminiz ile birlikte kararın doğru bir şekilde verilmesi önemlidir.

Porselen ve kompozit dolgular(İnlay ve Onleyler)

Aşırı madde kaybı olan azı dişlere uygulanır.Bu işlemin amacı kavite çok büyük olduğundan, klinikte hasta ağzında yapılan dolguların sızdırma ve kırılma risklerini ortadan kaldırmaktır. Kavite hazırlandıktan sonra ölçü alınır ve laboratuvarda hazırlanan dolgu,dişe yapıştırılır. Son derece estetik ve uzun ömürlüdür.Porselen yerine kompozitten de yapılabilirler.Kompozit dolgu daha esnek ve doğal diş gibi aşınabildiğinden porselene göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir.

Tüm seramik restorasyonlar;

Dişler çeşitli nedenler ile kesildiklerinde üzerlerini kaplamak için değişik restorasyon malzemeleri mevcuttur. Bu kaplamalar için günümüzde en fazla kullanılan restorasyon tipi, metal destekli porselen kuronlardır. Ancak altında metal destek bulunan porselen,ışığı tam geçiremediği için daha mat gözükür.Bu nedenle altında metal olmayan tüm seramik kronlar daha estetiktir.Bu kronlar için dişe basamak oluşturulması (diş etine zarar vermemek için),net bir ölçü alınması ve kuronun yapıştırılması ayrı bir hassasiyet gerektirir.Dişlerin kesilmesinin en büyük nedeni eksik dişi tamamlamak amacıyla köprü yapmak içindir.Aslında çok gerekli olmadıkça dişler kesilmemelidir.Çünkü dişler kesildikten sonra kuron kenarı iyi bir şekilde uyumlandırılamaz ise dişetinde problem başlayacaktır.Ayrıca kesilen diş kendi göreceği fonksiyonu dışında bir de eksik diş ya da dişlerin fonksiyonlarınıda üstlenecektir. Dolayısıyla bu durumdaki dişlerde yıllar içerisinde aşırı yükten dolayı kanal tedavisine,daha sonrada kırılıp çekime gitme ihtimali doğacaktır. Tabii ki bu her kaplanan diş için geçerli değildir. Ancak çok gerekli olmadıkça sağlam dişler kesilmemelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Yusuf Genç

Diş Hekimi Dt.

Randevu al