Paketli Gıdaya Dikkat

Yazar Sacide CicibaşDiyetisyen • 18 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Hazır pakete girmiş gıdalar hayatınızda ne kadar var?
En ideali Mutfakta sadece “etiketsiz gıda” tutmaktır.
Özellikle etiketli gıdalarda “içerik listesi ve besleyici özelliklerine” dikkatli incelemek gerekir.
En fazla bulunan madde listenin en başında olur, diğerleri miktarına göre sırayla yazılır. Şeker en başta ise en fazla şeker içeriyor demektir. Ne yazıkki bazı maddeler etiketlerde yazılmamışta olabiliyor.
Ürün etiketinde içeriği en fazla 5 maddeden oluşmalı, eğer beşten fazla içeriği var ise atın gitsin. Ayrıca pakette sağlık ibaresi yer alıyorsa çok dikkatli yaklaşın genelde bunlarda iyi değildir. Patates cipslerinin üzerine “glütensiz, şekersiz ve organik” diye yazmak sağlıklı olduğunu göstermez ve sizde sağlıklı bir yiyecek tercih ediyorum diye kendinizi kandırmayın.
Etikette şeker( adı değişmiş olabilir organik şeker kamışı, bal, akçaağaç şurubu, şeker kamışı şurubu, esmer şeker, şeker pekmezi gibi) bu ürünleri de atın. 1 şişe ketçapta bile 40 çay kaşığı şeker vardır. Beyaz pirinç ve beyaz un da aynı vücutta şeker gibi iş görürler hem obez hemde İnsülin direnciniz varsa yani diyabeziteniz varsa yiyemezsiniz.
Etikette yüksek fruktozla mısır şurubu yazan her şeyi fırlatın atın. Bu bütün işlenmiş gıdalar içinde bulunan aşırı tatlı, aşırı ucuz, sıvı şekerdir. Yüksek fruktozlu mısır şurupları üretim esnasında yan ürün cıva içerir. Gazlı içecekler, meyve suları, spor içecekleri gibi meşrubatların çoğu bu zehri içerir.
Etikette hidrojene kelimesi geçen bütün ürünleri de atın gitsin. Bu kimyasal işlemle margarin veya katı yağ haline getirilmiş trans yağ, Nebati bitkisel yağ anlamına gelir. Kurabiyelerin uzun süre bayatlamadan rafta kalmalarını sağlar ama bu yağlar kalp krizi, diyabet,kansere yol açar.
Mısır, soya ve işlenmiş yemeklik yağ içerenleri de atın
İçeriğini bilmediğiniz, tanımadığınız, söyleyemediğiniz maddeler varsa bu ürünleri de atın
İçeriğinde Koruyucu madde, katkı maddesi, renklendirici madde-boya, doğal çeşni MSG ( monasodyumglutamat) gibi lezzet arttırıcı bütün gıdaları atın
Suni tatlandırıcı içeren bütün ürünleri atın aspartam, splenda, sukraloz, şeker alkolleri, ksilitol, sorbitol gibi sonu ol olan her şeyi.

Bu ürünler size açlık hissi verir, metabolizmayı yavaşlatır, bağırsaklarınız da gaz üretir, vücudunuzda yağ depolar.
“” Bir ürün Gıda kimya laboratuvarından değil de tarladan çıkma ise onu yiyebilirsiniz. Gıdaya benzer maddelerden uzak durun”..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)