Makaleler 18/08/2020

Pandemi Döneminde Ebeveynler Daha Hassas Olmalı

Psk. Dildade Demirören Psikoloji
Psk. Dildade Demirören
Psikoloji

Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada etkili olan koronavirüs (COVID-19) salgını ve bu salgının insanlar üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Çocuklar, nasıl tepki vereceklerini ebeveynlerini gözlemleyerek karar veriyor. Bu süreçte ebeveynlerin daha hassas olmaları gerekli” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını çocukları da olumsuz etkiledi. Çocuklar, bu duruma nasıl tepki vereceklerine genel olarak yetişkinleri gözlemleyerek karar vermektedir.

Koronavirüsün psikolojiye olan etkilerine dikkat çeken Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Çocukların psikolojik açıdan çok etkilenmemeleri adına ebeveynlere belirli sorumluluklar düşmektedir” dedi.

Hassas davranılmalı

Bu dönemde ebeveynlerin oldukça hassas davranması gerektiğinin altını çizen Demirören, “Çocukların akıllarında merak edilen ve kaygıya yol açan “Koronavirüs bize nasıl zarar verebilir?”, “Hangi yollarla ve ne şekilde bulaşır?”, “Hangi tedbirler alınmalıdır?” gibi sorulara onların gelişim seviyelerine uygun şekilde cevap verilmeli. Gerekli önlemler alındığında güvende olunduğu ve durumun kontrol edilebilir olduğu mutlaka belirtilmeli” diye konuştu.

Çocuklar yetişkinlerin tepkilerini örnek alıyor

Çocukların nasıl tepki vereceklerini ebeveynlerini gözlemleyerek karar verdiğini ifade eden Demirören, örnek olması açısından fazla etkilenmemeleri adına anne ve babaların fazla panik yapmaması gerektiğini kaydetti. Demirören, bu şekilde çocukların kendilerini güvende hissedeceğini dile getirerek, “Bununla birlikte yaşanılan gelişmelerden uzaklaşıp hiçbir şey olmamış gibi davranmak son derece yanlıştır” dedi.

Soru sormasına izin verin

Çocuklara belirli aralıklarla mutlaka bilgilendirme yapılması gerektiğini belirten Uzm. Psk. Dildade Demirören şöyle devam etti: “Bu süreçte çocuğun soru sormasına izin verilmeli ve söyledikleri dikkate alınmalı. Çocuğun içinde bulunduğu durum hakkında ne düşündüğü ve nasıl hissettiği hakkında konuşulmalı. Bilgilendirme için koronavirüs resmi çizilip virüsün neye benzediği hakkında konuşulmalı. Ufak yaşlardaki çocuklarla kukla veya oyuncaklardan yardım alıp somutlaştırılarak konuşmak daha eğlenceli ve kolay olabilir. Çocuklar için hazırlanmış uygun içerikli ve bilgilendirici video ve görsellerle anlatmak da alternatif olarak düşünülebilir.”

Bu makalenin DoktorTakvimi web sitesinde yayımlanması, yazarın açık izniyle yapılmaktadır. Web sitesindeki tüm içerikler, fikri ve sınai mülkiyet mevzuatı kapsamında uygun şekilde korunmaktadır.

DocPlanner Teknoloji A.Ş. web sitesi tıbbi tavsiye sunmaz. Bu sayfanın içeriği, metinler, grafikler, görseller ve diğer materyaller de dahil olmak üzere, yalnızca bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur ve tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almak amacı taşımaz. Herhangi bir sağlık sorununuzla ilgili şüpheniz varsa, bir uzmana danışınız.


www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.