Pandemi ve Karantina Psikolojisi

Yazar Sümeyye AkpınarPsikolog • 30 Nisan 2021 • Yorumlar:

Şu an tüm dünyayı içine alan pandeminin psikolojimize yansımaları ile ilgili bilgi vermek istedim. Bu dönemde hepimizi en çok etkileyen duygu muhtemelen kaygıdır. Hastalık kaygısı bu dönemdeki tüm düzenimizi değiştirmemize sebep olmakla beraber bizi büyük bir endişeye sürüklemektedir. Peki kaygı düzeylerimiz hayatımıza nasıl etki ediyor?

️Aslında bakıldığında kaygı bu dönemi işlevsel kılmaktadır. Dozunda olan bir kaygı düzeyi bu dönem için sağlıklı olarak nitelendirilebilmektedir kaygılarımız sayesinde gerekli önlem ve tedbirleri (hijyen kurallarına uyma, sosyal mesafe vs.) alarak kendimizi ve çevremizi korumuş oluyoruz.

Böyle bir salgın döneminde ‘bana bir şey olmaz’ düşüncesi ve yaşanan salgın ile ilgili endişe duymama hali bizleri daha korkutucu bir tablo ile karşılaştırabilir. Bu düşünceler beraberinde tedbir ve önlem almamayı getirir.

 ️Peki olması gerekenden fazla olan kaygı durumu bize neler yaşatır? Bu dönemlerde ‘ hastalığa yakalanırsam ne yaparım?’ gibi fazla kaygı barındıran düşünceler bireylerde işlevsizliği getirmektedir. Olumsuz duygu ve düşünceler ile baş etmekte zorlanan bireyler yoğun zihinsel bunalım yaşayabilirler ve alınması gereken önemleri atlayabilirler.

️Kaygılarımızı kontrol altına alabilmek için en önemli adım doğru ve işe yarar bilgileri kullanmaktır. Bizleri kaygıya sürükleyen düşünceleri ve aklımızdaki belirsizliklerden kurtulmanın en iyi yolu alanında uzman olan kişilerden doğru bilgileri almaktır. Zihnimizde bizi yoran yoğun belirsiz düşüncelerin azalması kaygı seviyesinin de azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde sevdiklerimizin desteği ve yapmaktan mutlu olduğumuz aktivitelere zaman ayırmak bizleri daha güçlü kılacaktır.

Destek almak ve aklınıza takılan soru düşünceleri paylaşmak için bana direct mesaj veya mail yoluyla her zaman ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim

 

KARANTİNA PSİKOLOJİSİ

Covid-19 salgının bizlere getirmiş olduğu en bunaltıcı durum ki şüphesiz karantina dönemi olmuştur. Çok uzun bir süredir dışarıya çıkmamız kısıtlı ve endişeli bir hal aldı. Bu durum elbette bizleri fizyolojik ve psikolojik açıdan önemli ölçüde etkilemektedir.

İnsan doğası gereği sosyal bir varlıktır ve dünya ile bir bütün halindedir. Hepimizin yaşam içerisinde belirli düzen ve rutinleri vardır. Bunlar yarınımızı belirli kılar ve bizi kaygıdan uzaklaştırır. Fakat salgın döneminde düzenimiz ve rutinlerimiz değişmek zorunda kaldı, evimiz dünyamız haline geldi ve normal saydığımız döngü değişerek bizlerde endişeye sebep oldu.

İnsan genelinde çoğunlukla belirli olmak vardır. Ertesi günümüzü, haftamızı vs. planlamak zihnimizi rahatlatan bir aktivitedir. Fakat bu dönemdeki yoğun belirsizlik durumu bizleri ruhen ve duygusal olarak yormaktadır. Bu belirsizlik çaresizlik, bunalım ve yorulma hissini beraberinde getirmektedir. Peki bu duygular ile baş etmek için ne yapmalıyız?

Her şeyden önce hissettiğimiz duyguları ortaya çıkarmalı ve duygularımızı kabullenmeliyiz. Hissettiğimiz duyguların getirdiği iniş-çıkış dönemlerinin normal olduğunu ve bu sürecin geçici bir dönem olduğunu kendimiz söylememiz gerekiyor. Kendimize yeni rutinler oluşturmalı ve evin içerisinde sınırlı kalsa da belirli bir düzene ait olmalıyız. Bu sayede kaygı düzeyimiz normal seviyeye gelecektir.

Kendimizi tanımak ve farkındalığımızı artırmak için oldukça avantajlı bir dönem içerisinden geçmekteyiz bu dönemde kendimizi mutlu eden, iyi hissettiren etkinlikleri bulmak karantina sürecimizi olumlu yönde etkileyecektir.

Unutmamalıyız ki içinde bulunduğumuz bu durum tüm dünyayı içine alan geçici bir süreçtir. Bu süreci sağlıklı ve kontrol altında tutmak bizlerin elindedir.

Destek almak ve aklınıza takılan soru düşünceleri paylaşmak için bana direct mesaj veya mail yoluyla her zaman ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)