Stresin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

Yazar Sümeyye AkpınarPsikolog • 30 Nisan 2021 • Yorumlar:

Son günlerde tüm dünyayı derinden sarsan Covid-19 salgını bilindiği üzere en fazla bağışıklık sistemi hassas olan bireyleri etkilemektedir. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için yapmamız gereken en önemli eylem yaşamımızdaki stresi kontrol altında tutmak olacaktır. Çünkü stres bağışıklık sistemimizin en kötü düşmanıdır. Peki stres bağışıklık sistemine ne gibi etkiler yaratır? Hangi hastalıklara neden olur? Şimdi sizlerle bunları inceleyelim.

Öncelikle vücudumuz stres altına girdiğinde adrenalin, noradrenalin ve kortizol hormonu salgılar.

Salgılanan adrenalin ilk olarak solunum sistemimize yansır. Nefes darlığı, hızlı soluk verme, kalp atış hızı ve kan basıncı artması yaşanır. Eğer stres kronik hale gelirse hipertansiyon, kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Yüksek adrenalin kas gerilmelerine sebep olur ve tekrarlı kas gerilmeleri vücut ağrılarını beraberinde getirir. Bu ağrılar baş, boyun ve omuzlarda tekrarlanması migren oluşumuna neden olabilir.

Salgılanan kortizolün bedeni koruma işlevi vardır. Ancak stres uzun süreli olduğunda kandaki kortizol düzeyi de yüksek kalır ve bedenimizde yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kronik iltihap süreçleri vb. pek çok fiziksel hastalık gelişmeye başlar.

Ayrıca kortizol sindirim sistemimize de olumsuz şekilde etki ederek reflü, mide yanması ve mide bulantısına sebebiyet verebilir.

Yoğun kortizol salınımı bağışıklık sistemini ve inflamatuar yolunu baskılayarak hastalıklara yakalanma riskimizi artırmaktadır.

Yapılan araştırmalar da yoga, meditasyon, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin stresi önemli ölçüde azalttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Salgın döneminde sağlığımızı korumak için yaşam stresimizi mutlaka kontrol altına almalıyız. Eğer yoğun stresli bir dönemden geçiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Destek almak ve aklınıza takılan soru düşünceleri paylaşmak için bana direct mesaj veya mail yoluyla her zaman ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

STRES VE BEYİN

Stres anına salgılanan kortizol hormonu aşırı uyarılmışlık haline yol açmaktadır. Bu durum ise uykuya dalma, verimli uyku uyumayı etkilemektedir. Dolayısıyla bireylerde odaklanmada güçlük, dikkatsizlik ve öğrenme zorluğuna sebebiyet vermektedir

Yapılan araştırmalara göre kronik stres beynimizde en fazla düşünce, hafıza, tahmin ve karar verme gibi pek çok bilişsel olayda görev alan prefrontal korteksi etkilediği ortaya çıkmıştır. Prefrontal korteksin zarar görmesi ise bireylerde motor ve sözlü kendiliğindeliğin azalması, girişken olmama, yavaşlayan motor ve sözlü kabiliyet, duygusal kayıtsızlık, duyguların sınırlanması, cinsel aktivitenin azalması gibi durumları beraberinde getirebilir.

Araştırmalar sonucu edinilen bir diğer bilgi ise kronik stres ve depresif ruh halinde olan bireylerin hipokampüs hacimleri, sağlıklı bireylere göre daha küçük olduğudur. Hipokampüs beynimizin hafıza merkezidir. Anılarımız, öğrendiğimiz bilgiler, ezberlerimiz hipokampüsde depolanmaktadır. Hipokampüsün zarar görmesi beraberinde alzheimer gibi hafızaya dayalı rahatsızlıklara kapı aralamaktadır.

Fazla kortizol salınımı ayrıca sinapslar arasındaki bağlantıyı zayıflatmaktadır. Sinapslar, beynimizde mesaj iletme görevini görmektedir. Sinapsların işlevinin zayıflaması beyin bölgelerimizin birbirleri arasındaki bağlantısının zayıflaması anlamına gelmektedir. Bu durumda yaşamımızı normal seyrinde ilerlemesini zorlaştırmaktadır.

Yoğun stresli bir yaşamınız var ise bu durum kronik strese evrilmeye çok meyillidir. Bu sebepten ötürü stres seviyenizi kendi yöntemleriniz ile kontrol altına alamıyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Destek almak ve aklınıza takılan soru düşünceleri paylaşmak için bana direct mesaj veya mail yoluyla her zaman ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)