Parkta Salıncak İle Duyusal Oyunlar

Yazar Dilay NamlıPsikolog • 4 Şubat 2021 • Yorumlar:

Vestibüler (hareket) duyu beyine beden ile ilgili bir çok bilginin iletimini sağlayan bir duyudur. Vestibüler duyu geliştikçe, tam anlamı ile çalıştığında, çalıştırıldığında bedenimizi kullanmayı öğrenip denge, koordinasyon, kas tonusu, görsel koordinasyon ve en önemlisi dil ve konuşma gelişimini destekler. Salıncaklar vestibüler duyumuza (hareket duyumuza) hizmet eden park oyuncaklarıdır. Çeşitlendirerek kullanmak çocuklar ve yetişkinler için rahatlatıcı ve terapötik ( tedavi edici) etki yaratır. Salıncakların bir çok kullanım şekli vardır. Onlardan birkaç tanesini aşağıda açıklıyoruz.

  1. Kova Salıncaklar:
    Özellikle 5 yaş ve altındaki çocuklar için kova salıncaklar çok yararlıdır. Kova salıncaklar tasarımları gereği çocukların beceri ve motor gelişimi alanı ve sınırları içinde hareket etmesini sağlar bu sebeple çok kıymetlidirler. Çocuğunuzun hayal gücüne hizmet edecek hikayeler, etkileşimler ve şarkılar uydurabilirsiniz. Sanki elleriniz onun ayak ve ellerini yemek için bekleyen bir timsahmış gibi oyun oluşturun böylece beden farkındalığı artacaktır. Ya da eline bir top vererek elinizdeki kovayı hedef alıp içine atmasıyla oynadığınız hedef oyunu da görsel- uzamsal algısını arttıracak ve destekleyecektir. (Ve bunun gibi renkler, yiyecekler üzerine sallanırken oynayacağınız eşleştirme ve tahmin oyunları. )

  • Kayış salıncaklar:
    Kayış salıncaklar fazla hareket içeren, esnek, hareketli tabana sahip salıncaklardır. Çocuğunuz kendini dik tutabilme, hareketli yüzeyde dengesini güvenli bir şekilde koruyabilme kıvamına gediğinde bu salıncakları kullanmanızı öneririz. Ortak mutluluk için çocuğunuzun zorlanmadığından ve salınımlardan korkmadığından emin olunmasında fayda vardır. Ve ufak salınımlar ile başlamak sonrasında çocuğun kendi ritmini bulması idealdir. Sallanmak, çocukların derin bir nefes almasına yardımcı olan, doğrusal ritim ile sakinlik, rahatlama ve organizasyon duyguları yaratan bir etkinliktir. Çocuklar sallanırken derin nefesler alır ve vestibüler (hareket) sisteme oldukça katkısı olan bu salıncakların kullanımı sırasında şnorkel takmasını sağlayarak sanki bir deniz içerisindeymiş gibi nefes egzersizi yaptırabilirsiniz. ( bu sadece bir örnek ve çocuğunuzun katılmayı istemesi önemli bir nokta.)

  • Kayış Salıncaklar ile Ritim Tutmak:
    Kendi beden farkındalıkları, organizasyonu ve ritim tutma, sallanmayı planlama açısından dışarıdan çocuğunuzun ayak ile hava vuruşlarına, salınımına ritim tutabilirsiniz. Nasıl olur?  Öneee – arkaya , öneee—arkaya (yön duygusu)
    uzaaak – yakın, uzaaak- yakın (uzamsal algı) , ya da sayı sayarak (sıralı hareket).
    Bunlar çeşitlendirilebilinir. Bir diğeri; Çocuğunuzun sırtından, bacakları düz pozisyondayken ayaklarının altından  itmeniz (iterken dokunduğunuz yeri belirtmeniz) beden algısı için oldukça değerlidir. Üst  vücut ve alt vücut hareketlerini koordine etmeleri için yardımcı olursunuz.

  • Salıncakta Karın Üstü Sallanma:
    Çocuğunuzun bu sallanmayı tercih edip etmediğine, tek tip sallanıp sallanmadığına dikkat edin bu ipuçları duyusal açıdan oldukça önemlidir. Karın üzeri sallanmak bazen vücudunu dik tutamayan çocukların tercihi olabilir. Tek tip salınımların olması, farklı salınımlar denemiyor olması ise planlama becerilerinin değerlendirilmesini gerektirebilir. Çocuğunuz karın üzerinde sallanırken yerden küçük, renkli kum torbalarını ya da sizlerin evde diktiği içinde baklagil bulunan kesecikleri oyun olarak toplayabilir. Bu oyun onun görsel motor ve koordinasyonunu arttıracaktır. Ya da karın üstü yatan çocuğunuzun ellerinden tutup üçe kadar sayarak bırakabilirsiniz böyle ufak tefek zorluklar baş etmeyi kolaylaştırır. Problem çözmeye teşvik eder ve yeni başarılar için güven inşa eder.

          Çevre bize tahmin ettiğimizden çok daha fazla deneyim sunar. Bu deneyimleri çocuklarınızla birlikte yaşamanız çocuğunuzun gözünden bakmanızı ve onu anlamanızı sağlar. Düzenli olarak park günleri oluşturabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)