Performans Düşmanları

Yazar Dilara KarakayaDiyetisyen • 3 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Temponuz değişmemesine rağmen son zamanlarda daha çabuk yoruluyorsunuz, halsizsiniz, daha fazla uyumak istiyorsunuz, odaklanmakta zorlanıyorsunuz… Bütün bunlara ek olarak saçlarınızın daha fazla döküldüğünü, normalden daha fazla üşüdüğünüzü, daha sinirli ve depresif olduğunuzu fark ettiniz. Tek tek düşününce önemsiz gibi görünen bu belirtiler bir araya geldiğinde yaşantınızı oldukça zorlaştırabilir. bunlara sebep olabilecek 3 farklı metabolik durumdan bahsedeceğim. ilki;

Hipotiroidi; Tüm vücut fonksiyonlarını ve metabolizmayı düzenleyen, vücut fonksiyonlarının devamı için hayati olan tiroid bezinin az çalışması nedeniyle görülür. Metabolizma yavaşladığı için aynı miktarda yeseniz bile eskisine oranla %15-30 kilo artışı görülebilir. Hipotiroidi için özel bir diyet tedavisi yok, ancak dikkat edeceğiniz birkaç ufak nokta ile kilonuzu koruyabilir, kilo verebilirsiniz. 

Demir (Fe) eksikliği; Yetersiz beslenme, emilim bozuklukları, gebelik sırasında artan gereksinim ve kanamalar nedeniyle görülür.Fe yönünden en zengin kaynaklar karaciğer, dana eti, hindi ,tavuk, yumurtadır. Yeşil yapraklı sebzeler de Fe yönünden zengin olsa da emilimi düşüktür.

C vitamini Fe emilimini artırırken,kalsiyum azaltır. Öğünlerde demir kaynağıyla birlikte salata tüketirken kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peyniri de ara öğünlerimizde tüketmemiz fe emiliini atırır. Çay ve kahvedeki bazı bileşikler de Fe emilimini azaltacağı için yemekten 2 saat sonra tüketmekte fayda var.

B12 eksikliği; Sadece hayvansal kaynaklarda bulunan B12; DNA sentezi ve sinir sistemi için oldukça önemli bir vitamin. Vücutta depolandığı için eksikliğinin fark edilmesi yıllar sürebilir. Gastrit, ülser, çölyak gibi hastalıklar, yaşlanma, alkol kullanımı B12 eksikliğine neden olabilir. B12 vitaminini bolca alabilmek için et, süt, yumurta, ciğer, ve balık tüketmeye özen gösterin.

Vitamin B12'nin ciddi yoksunluğu anemiye neden olur ve dayanıklılık çalışma performansını azaltır.

Bu 3 hastalık birbirine çok benzer belirtiler gösterse de aslında çok basit bir kan testi ile birbirlerinden ayırt edilebilirler. Doktorunuzun değerlendirmesinden sonra yapılacak tıbbi tedaviye ek olarak beslenme tedavisi ile eski enerjik sağlıklı halinize çabucak kavuşabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)