Porselen Dolgular

Yazar Gül AykanatDiş Hekimi • 28 Nisan 2017 • Yorumlar:

Porselen dolgu, kompozit esaslı ışınlı dolguların ve amalgamların bazı eksikliklerine karşı geliştirilmişlerdir. Işınlı dolgular sertleşme esnasında çok düşük orandada olsa bir miktar büzülme oluşur. Porselen dolgu, bu istenmeyen durumu bertaraf etmek için ağızda çürük temizlendikten sonra alınan ölçü üzerinde laboratuarda hazırlanır. Blok halindeki porselen dolgu hassas bir şekilde yerine oturtulduktan sonra özel adhesive sistemler ile yapıştırılır. Bu şekilde hazırlanan inlay dolgu, porselenin yüksek dayanım gücüne sahiptir, cilası yüksek ısıda yapıldığından zamanla bozulmaz, rengi değişmez, yandaki kontak diş ile adaptasyonu ve diş eti uyumu çok daha hassas bir şekilde hazırlanabilir. Porselen dolgular üstün estetik özelliklere sahip olmasının yanında hijyen, dayanıklılık ve hassas adaptasyonu sayesinde estetik diş hekimliği uygulamaları arasında önemli bir yere sahiptir.

Özellikle fazla madde kaybı yaşanmış olan büyük çürük kavitelerinde, ışınlı dolgu, amalgam dolgu veya porselen kaplama yerine tercih edilir. Porselen kaplamalara göre daha az madde kaybı ile dişi restore etmek mümkündür. Kanal tedavisi yapılmış dişlerde genelde büyük madde kaybı olduğundan porselen dolgu tercih edilmesi durumunda dişin yada dolgunun kırılması riski çok düşüktür.

AMALGAM DOLGU
Diş hekimliğinde çok uzun yıllar başarı ile kullanılan amalgam dolgu günümüzde hastalar tarafından estetik olmadığı için pek tercih edilmemektedir. İçerdiği civanın insasn sağlığı üzerindeki etkisi ile ilgili de bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.

LAZER DOLGU
Halk tarafından ışın kaynağı lazere benzetildiği için kompozit dolgular hatalı olarak lazer dolgu adı ile adlandırılır. Ancak aslında lazer dolgu farklıdır. Çürüğü temizlemek için kullanılan aeratör ve elmas frez yerine diş hekimliğinde kullanılan sert doku lazeri ile çürük kısımlar temizlenir ve yine klasik yöntemler kullanılarak diş dolgusu bitirilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gül Aykanat Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)