Protetik Diş Tedavisi

Yazar Erdoğan ErtekAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 6 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • Protetik Diş Tedavisi

Pek çok nedenlerden dolayı kaybedilmiş bir veya daha fazla dişin yerine yapay olarak yapılan, hastanın fonksiyon, fonasyon ve estetik açıdan eksikliklerini gideren tedavi yöntemidir.

Günümüzde implant sistemlerinin gelişmesiyle birlikte implant destekli protez uygulamaları da artmıştır.

  • Protez dişler,
  • Sabit protez,
  • Hareketli protez

olmak üzere ikiye ayrılır.

Sabit protez, takıldıktan sonra hasta tarafından çıkarılamayan protez diş türüdür. Hareketli protez ise hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve günlük bakıma ihtiyacı olan protez diş türüdür. İmplant destekli olarak da hazırlanabilen bu hareketli protezler, hasta açısından daha konforlu, daha kullanışlı, sonuçları daha memnun edicidir.

Hareketli protez kendi içerisinde de ikiye ayrılır. Eğer ki hasta tüm dişlerini kaybetmişse tam proteze ihtiyacı vardır. Hasta dişlerinin sadece bir kısmını kaybetmişse de parsiyel denilen kısmi proteze ihtiyaç vardır. Kısmi protezler, kancalı ve hassas bağlantılı olarak hazırlanabilmektedir. Hassas bağlantılı kısmi protezler daha estetik olduğu için daha çok tercih edilir.

Sabit protezde hastanın dişi kullanılır. Hastanın dişi kesilir, prepare edilir, daha sonra üzeri kaplanır. Tedavi sonrasında hiçbir şekilde hasta tarafından çıkarılamaz, yerinde sabittir. Metal altyapılı porselen olarak da hazırlanabilen bu kaplamalara alternatif olarak günümüzde daha estetik, daha doğal sonuçlar sunan zirkonyum ve full porselen (empress) kaplamalar da tercih edilebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)