Psikolojik Sağlamlılık

Yazar Yeliz Bayraktar AymetePsikolog • 22 Nisan 2020 • Yorumlar:

Psikolojimizin sağlam olabilmesi için önce taaa en başa dönüp psikoloji nedir? psikolog nedir ? belki bunları anlamalıyız. Psikoloji ruh bilimi demektir. Yunanca psyche (ruh) ve logia(bilim)sözcüklerinden türemiştir. Yani bir bilim dalıdır. Dolayısıyla psikologlar da bilim insanlarıdır. Psikolojinin ve psikologların dünyada gelişimi 19. yy dayanmaktadır. Ülkemizde ise 99 depremi ile psikologlar Türkiye’de bilinmeye başlamıştır.

Psikologlar kimdir peki ? Bir grup veya bir bireyin davranışlarını gözlemleyen, bilgi ve becerileri ile davranışların nedenlerine dair açıklamalar yapan ve çözümler üreten bilim insanlarıdır.

Psikologlar sorununuza dair çözüm önerisi olarak size ne yapmanız gerektiğini söylemez. Sorundan önce sizi tanımaya çalışır daha sonrasında sorununuzu sizin nasıl çözebileceğinizi gösterir ya da çözebilmeniz için farkındalığınızı arttırmaya yönelik çalışmalar yapar. Buna Psikoterapi denmektedir. Psikologlar aynı zamanda çalıştığı alana yönelik test eğitimleri ve sorun çözümlemelerine dair terapi eğitimleri alırlar. Örneğin bilişsel davranışçı terapi, psikanaliz, çift veya aile terapileri, oyun terapisi, şema terapi, cinsel terapi gibi. 

Peki siz neden psikoloğa gitmelisiniz? 

İnsan içinde bulunduğu sorunları bazen sorun olarak görmeyebilir. Hayatında yanlış giden şeylerin aslında sorun olduğunu da algılamayabilir ama size dışarıdan bakacak bir çift göz bu sorunu görebilir. Burada ki önemli nokta o işin uzmanı olan bir çift göze gitmeniz. Bunu nasıl anlayacaksınız. En doğal olan hakkınızı kullanarak o kişinin uzmanı olduğunu alana dair bilgilerini, diplomasını, sertifikalarını sorarak bunu anlayabilirsiniz. 

Hayatımızda çözemediğimiz her sorun psikolojik olarak içten içe insanı yemekte ve fizyolojik sorunlara yol açmaktadır. 

Psikolojik sağlamlılık bu nedenle önemlidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)