Rahim ve İdrar Kesesi Sarkması

Rahim sarkmasının tıbbi olarak, Pelvik Organ Prolapsusu (POP) şeklinde isimlendirilir. Bu sorun, vajinal duvara yakın olan, mesane, rahim ve kalın bağırsağın vajen duvarı ile birleşmesine ve o bölgede fıtıklaşmasına denir.

Rahim ve idrar kesesi sarkması, kişilerin günlük hayatlarında çeşitli sorunlara neden olabilir. 30 yaş üstü, doğum yapmış kadınların birçoğu bu probleme maruz kalmaktadır.

Sosyal hayatı olumsuz etkileyen rahim ve idrar kesesi sarkma sorunu, aynı zamanda cinsel yaşamda da problemlere neden olabiliyor.

Rahim Sarkması Problemi Ne Sıklıkta Görülür?

30  yaşını geçmiş ve doğum yapmış kadınların neredeyse %50’sinde, rahim sarkması şikayeti görülmektedir. Daha genç yaştaki kişilerde ise, bu durum %3’ lük bir oranda görülebilmektedir. Tüm yaş gruplarının genel toplamının ise %10’da rahim sarkması şikâyetinin olduğu görülmektedir.

Rahim Ve İdrar Kesesi Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Geç yaşta doğum yapma

Sık doğum yapma

Obezite

Tanı Nasıl Konulur?

Rahim sarkmasının kesin tanısının konulması ancak  uzman bir hekim tarafından yapılacak detaylı muayene ile mümkündür. Çünkü rahim sarkması problemi ile çok benzer özellikler gösteren, birden fazla farklı hastalık öne çıkabilir. Kesin tanının konulması için Pelvik muayene yapılması şarttır.

 

Rahim Ve İdrar Kesesi Sarkması Tedavi Edilebilir mi?

Kesin tanının konması için, pelvik muayene gerekir. Rahim sarkması mutlaka tedavi edilmesi gerekilen bir rahatsızlıktır. Bu problem hastanın hayat kalitesini ve cinsel yaşamını olumsuz yönde etkileyecek olan bir problem olduğundan, tedavisiz bir şekilde kendi kendine düzelmesini beklemek yanlış bir durumdur. Hastalığın tanısının konması ile birlikte, hastanın durumu ve problemin seviyesine uygun olarak bir tedavi planlaması yapılır.

Rahim ve idrar kesesi sarkması, cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Cerrahi yöntem dışında; vajinal halka, pelvik taban kas egzersizi, östrojen tedavisi uygulanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)