Ramazan Ayında Beslenme

Yazar Seda UşarerDiyetisyen • 16 Mayıs 2018 • Yorumlar:

Ramazanın gelmesiyle beraber sabrımız, irademiz güçlü bir sınava girer. Ruhsal ve bedensel arınma için bize zaman verir. Ölçülü yemek yemeyi, kontrollü davranmayı sınar. Oruç, nefsine hakim olmaktır. İsteklerini ertelemeyi bilebilmektir. On bir ayın sultanı olan Ramazan'da bir ay boyunca irademizi, nefsimizi, bedenimizi terbiye edebilmek mümkün. Fakat bu ayda amacımız kilo kaybetmek olmamalıdır. Mümkünse aynı kilo korunmalıdır. Ramazanda bedenimize dinlenme fırsatı vermeli eğer yanlış alışkanlıklarımız varsa onları değiştirmek için harekete geçebiliriz. Bu yanlış alışkanlıklardan biri beslenmedir. Metabolizmanın farklı çalıştığı bu dönemde oruç tutmayı sağlığa faydalı hale getirebiliriz. Nasıl bir beslenme planı olmalı?

 Ramazanın bahar aylarına denk gelmesi dolayısıyla açlık süresinin yaklaşık 17-18 saat olması demek oluyor. Bu yüzden gece mutlaka sahura kalkılmalıdır.

 Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı, yüksek enerjili ve kolay hazmedilecek besinler tercih edilmelidir.

 Sahurda özellikle yulaf gibi tam taneli tahılların tüketilmesi kan şekeri dengesini koruyacak hem de uzun süre tok kalmamıza sebep olacaktır. Bunun için süt ya da yoğurt ile karıştıracağınız yulaf ezmesini ercih edebilirsiniz.

 Sahurda mutlaka bol su içilmeli ve bir porsiyon meyve tüketilmelidir.

 İftarda boş mideye bir anda yüklenilmemelidir. Öncelikle oda sıcaklığında su içerek oruç açılmalıdır. Sonrasında hurma, peynir, zeytin gibi iftariyeliklerden tadımlık olarak alınmalıdır. İstenirse yanında 1 avuç içi kadar pide tüketilebilir.

 Daha sonra 1 kase çorba ve salata yenildikten sonra yemeğe biraz ara verilmelidir. Son olarak etli / kıymalı sebze yemeği ve yoğurt ya da ızgara ve salata ile iftar tamamlanabilir.

 İftardan sahura kadar olan dönemde sıvı tüketimi çok önemlidir. Bu saat aralığında mideyi yormayacak şekilde yavaş yavaş su içilmeli. Hazmı kolaylaştıran bitki çayları, şekersiz kompostolar tercih edilebilir. Bitki çaylarını dilerseniz demledikten sonra soğutup içine buz, limon, kabuk tarçın atabilirsiniz.

 İftardan sonra tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan ya da dondurmadan yana kullanabilirsiniz. Daha hafif olacağı için ben meyve tüketmenizi öneririm.

 Haftada maksimum 2 kez sütlü tatlı tüketilmelidir.

Nelere dikkat edilmeli?

 Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı yağlı şekerli besinlerden, şerbetli tatlılardan, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 Yemekler aşırı sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Uzun süre aç kalındığı için sindirim probemlerine yol açabilir.

 Posa alımına özen gösterilmelidir. Bol miktarda sebze, yeşillik, tam tahıllı ürünlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.

 Çorbalarda krema, kaşar ve yağlı sos kullanılmamalıdır. Baharatlar ile lezzetlendirebilirsiniz.

 Havaların sıcak olmasından dolayı sıvı kaybını dengelemek için yemeklerin yanında ayran ya da cacık tüketilebilir.

 Oruçluyken kesinlikle spor yapılmamalıdır. İftardan sonra hafif yürüyüşler yapılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)