RAMAZANDA SOFRALARIN MUHTEŞEM ÜÇLÜSÜ

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 6 Ocak 2018 • Yorumlar:

Hepimizin beslenme alışkanlıkları ve tercih ettiğimiz besinler bazı dönemlerde değişiklik gösterir. Bu değişimi en çok gördüğümüz zamanlardan biri ise Ramazan ayıdır. Yaklaşık 17 saat süren açlıktan sonra herkesin hayali orucunu açtıktan sonra istediği yemeği yemek ve yemeğin ardından güzel bir tatlı ile geceyi tatlandırmak. Ramazan ayında yemeğimizin yanında hurma ve ramazan pidesi yerini alırken güllaç ise yemekten sonra geceyi tatlandırma kısmında yerini alır...

Şüphesiz hepimiz için Ramazanda sofralarımızın muhteşem üçlüsü Ramazan Pidesi-Hurma-Güllaçtır.

RAMAZAN PİDESİ:

Ramazan ile beraber özlenen koku ramazan pidesi kokusuna da kavuşuruz. Ramazan pidesinin yeri hepimiz için ayrıdır. Peki, Ramazan pidesi metabolizmamızda ne gibi metabolik olaylara neden oluyor? Ne kadar tüketilmeli?

Ramazan pidesi beyaz undan yapılmaktadır ve glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşler ile kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum 17 saat oruç tuttuğumuz günlerde daha tehlikeli olmaktadır. Kan şekerimizde ki dalgalanmaların bize zararı nedir? Diye sorarsanız..Glisemik indeksi yüksek besinler tüketildiği zaman, pankreasımızda insülin hormonu normalden daha fazla salgılanır. Yüksek oranda insülin salgısı ise kan şeker sıvısını arttırır ve sonucunda vücudun yağ depolamasına neden olur. Kandaki şekerin yükselmesi ile tatlı yeme isteği ve daha fazla yemek yeme isteği oluşur. Bunun sonucunda ise kilo alımı gözlenir. Ramazan pidesini kesinlikle tüketmemeli miyiz? Diye sorarsanız.. Sadece ramazan pidesi için değil her zaman ölçünün önemli olduğunu ve yasaksız beslenme ile her zaman her besinin tüketilebileceğini söyleyebilirim. Her zaman yapılan yanlış, ramazan pidesi ile doymaya çalışmaktır. Oysa ramazan pidesi yemeğimize eşlik eden bir besin olmalıdır. Zaten tam tahıllı ekmekleri yemiyordum beyaz ekmek yerine ramazan pidesi yiyorum aynı şey diye düşünenler varsa bu konuda şöyle bir açıklama yapılması uygun olacaktır; Üzerinde susam olan ramazan pidesi normal bir dilim ekmeğe göre daha yağlı ve dolayısıyla daha kalorilidir. Bu nedenle her akşam ramazan pidesi tercih edilmemelidir.

Hurma: Ramazan sofralarında yerini alan bir değer besin ise hurmadır. Gün boyu midemiz boş olduğu için bir anda mide yorulmamalıdır. Yemeğe su ve hurma ile yavaş bir başlangıç yapmak daha sonra çorba ve ana yemek ile devam etmek önemlidir. Ramazanın vazgeçilmez meyvesi olan hurma yüksek lif, fosfor, magnezyum, A vitamini, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, B1, B2, B3, B6, B9 gibi vitamin ve mineralleri içermektedir. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olan hurmayı gönül rahatlığıyla tüketebilirken yüksek şeker içerdiği için kontrollü bir şekilde tüketmeniz oldukça önemlidir. Her 5 adet hurmayı bir porsiyon meyve olarak tüketebilirsiniz. Bu noktada önemli olan hurmaların boyutudur. Tercih ettiğiniz hurmanın cinsine göre bu sayı 3 hurmada olabilir.

Güllaç: Ramazan gecelerinin tatlısı ise güllaçtır. Güllaç yanlış bir tercih değildir. Her zaman yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi istediğimiz bir durumdur. Güllaç yufkaları mısır nişastasından yapılmaktadır. Mısır nişastasının glisemik indeksi düşüktür. Aynı zamanda süt yani protein içeriği de tatlının kan şekerimizi yükseltmesini yavaşlatmaktadır. Bu nedenle güllaç şerbetli tatlılara göre doğru bir tercihtir. Fakat bu demek değildir ki sınırsız güllaç yeme hakkınız var.. 1 ince dilim güllaç yenildiği zaman yaklaşık olarak 250 kalori alınmaktadır. Daha az kalori almak istiyorum diyorsanız yarım yağlı süt ve az şeker ile yapmayı deneyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi tatlı yenildiği zamanda dengelemek ve neyin nasıl tüketileceğini bilmek önemlidir.

Hayırlı Ramazanlar..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)