Refraktif Cerrahi Nedir?

Yazar Altan KamanGöz Doktoru • 13 Nisan 2021 • Yorumlar:

Uzak ya da yakını net ve kaliteli görmek için bir enstrümana (gözlük ya da kontakt lense) ihtiyaç duyan kişileri bu ihtiyaçtan kurtarmak için yapılan cerrahilerin genel adıdır.

Refraktif Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?

Bunları kısaca 3 başlık altında toplayabiliriz.

  1. Excimer Laser(halk arasında göz çizme)

  2. Fakik IOL

  3. Akıllı Mercek

Excimer Laser Nedir?

Hangi Hastalara Uygulanır?

Çeşitleri Nelerdir?

Excimer Laser gözün önündeki kornea dediğimiz şeffaf tabakanın lazer ışınlarıyla şekillendirip kırıcılığını değiştirerek hastanın görme kusurunu düzelten bir cerrahidir.

18 yaşından sonra son bir yıl içerisinde göz numarasında 0,50 ve üzeri artış olmayan ( yani numara ilerlemesi durmuş)  korneal yapısı lazer olmaya elverişli yapı ve kalınlıkta olan kişiler   excimer laser tedavisi olabilirler.

 Çeşitleri;

  1. Lasik- Ilasik (kesili lazer tedavisi)

  2. Notouch- Prk

  3. Smile Laser

Hangi Hastaya Hangi Lazer?

Lazer çeşitlerinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Her hastaya uygulanacak lazer cerrahisi hastanın göz numarası kornea yapısı ve sosyal beklentilerine göre karar verilir. İnce kornealarda yüzeyel lazer cerrahileri (Notouch ve Prk), uygun kornea kalınlığı olanlarda ve yüksek numaralarda kesili cerrahiler (Lasik- Ilasik, Smile Laser) uygulanır.

Lazer Sonrası En Çok Yaşanan Sıkıntılar Nelerdir?

yüzeyel lazer cerrahilerden sonra (Notouch ve Prk) hastanın 3-4 günü çok sıkıntılı geçer (acıma, batışma, ışık hassasiyeti, göz kapaklarında şişme vb). Görme netliği kişinin yara iyileşmesine bağlı olarak bir, bir buçuk ayı bulabilir. Ve bu hastalarda 3 aya kadar hassasiyet ve kuruluk devam eder.  Kesili cerrahilerde (Lasik- Ilasik, Smile) operasyondan sonra 5-6 saat kadar bir sıkıntı yaşanır. Ertesi gün itibari ile görme netleşir. Yine 2-3 ay hafif hassasiyet ve göz kuruluğu şikayetleri devam eder. 

En Sık Sorulan Sorular?

Soru: Lazer oldum, tekrarlar mı?

Cevap: Hipermetroplar tekrarlar, miyop ve astigmatlarda doğru zamanda yapıldıktan sonra tekrarlama olmaz.

Soru: Lazer sonrası gözüme darbe alsam kör olur muyum?

Cevap: Lazer sonrası göze darbenin yapacağı riskler gözünde lazer olmamış bir kişinin riski ile aynıdır.

Soru: Lazer sonrası ilerde katarakt olursam ameliyat olabilir miyim?

Cevap: Rahatlıkla olabilirsiniz sadece aradaki fark katarakt cerrahisi sonrası göz içine yerleştirdiğimiz merceğin hesaplaması farklıdır.

Fakik IOL Nedir?

Fakik IOL dediğimiz excimer laser yapılamayacak kadar yüksek numaralı hastalarda kontakt lensin minyatürü olarak tarif ettiğimiz şeffaf bir merceği 5 dakikalık bir operasyonla göz içine yerleştirerek hastanın görme kusurunu düzelttiğimiz bir operasyondur.

Kimlere Yapılır?

Genellikle yüksek derecede (8 veya daha yukarı miyop ve astigmat olanlarda) excimer laser’ e uygun olmayan 20 yaş üstü ve göz yapısı uygun kişilerde uygulanabilir. 

Akıllı Mercek Nedir? (Trifocal mercek ya da lens)

Akıllı mercek genellikle 40 yaş üzeri hem uzak hem yakın görme problemi olan kişilerde bu ihtiyaçlarını ortadan kaldırmak için yapılan cerrahidir. Fakik IOL’ den farkı hastanın kendi göz merceği temizlenip onun yerine takılır. 

 

Gülen gözleriniz solmasın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Altan Kaman

Göz Hastalıkları Op. Dr.

Randevu al