Prostat kanseri nedeniyle ameliyat olması önerilen birçok erkeğin aklındaki en önemli sorulardan biri şudur:
“Ameliyattan sonra cinsel hayatım nasıl etkilenecek?”
Bu son derece doğal bir endişedir.
Cinsel fonksiyonlar ve ereksiyon kalitesi, yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle prostat kanseri tedavisi planlanırken yalnızca kanser kontrolü değil, ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçlar da büyük önem taşır.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli nokta şudur:
Robotik prostat ameliyatı sonrasında ereksiyon fonksiyonları etkilenebilir, ancak birçok hastada zaman içerisinde belirgin iyileşme görülebilir.
Prostat bezinin her iki yanında, ereksiyonun oluşmasını sağlayan sinir paketleri bulunmaktadır.
Prostat kanseri nedeniyle yapılan radikal prostatektomi sırasında bu sinirler prostat bezine çok yakın bir bölgede yer aldığı için etkilenebilir.
Kanserin yaygınlığına ve yerleşimine göre bazı hastalarda bu sinirlerin korunması mümkün olurken, bazı hastalarda kanser kontrolünü sağlamak amacıyla sinirlerin bir kısmının veya tamamının çıkarılması gerekebilir.
Uygun hastalarda ereksiyondan sorumlu sinir paketlerinin korunarak yapılan ameliyatlara sinir koruyucu cerrahi adı verilir.
Bu yaklaşımın amacı:
olarak özetlenebilir.
Ancak her hasta sinir koruyucu cerrahi için uygun olmayabilir.
Karar verilirken:
birlikte değerlendirilir.
Hayır.
Ameliyat sonrasındaki ereksiyon fonksiyonları birçok faktörden etkilenir.
Bunlar arasında:
yer almaktadır.
Bu nedenle her hastanın iyileşme süreci farklıdır.
Bu soru hastalar tarafından en sık sorulan sorulardan biridir.
Ereksiyon fonksiyonlarının geri dönüşü genellikle zaman alır.
Bazı hastalarda ilk aylarda düzelme görülürken, bazı hastalarda iyileşme süreci daha uzun olabilir.
Sinir dokusunun iyileşmesi yavaş gerçekleşen bir süreçtir.
Bu nedenle sabırlı olmak ve düzenli takip programlarına uymak önemlidir.
Evet.
Birçok hasta prostat ameliyatı sonrasında orgazm yaşayabilmektedir.
Ancak prostat ve seminal veziküller çıkarıldığı için boşalma gerçekleşmez.
Bu durum “kuru orgazm” olarak adlandırılır.
Orgazm hissi devam edebilir ancak meni çıkışı olmaz.
Radikal prostatektomi sonrasında doğal yolla çocuk sahibi olmak mümkün değildir.
Çocuk sahibi olmayı planlayan hastaların ameliyat öncesinde bu konuyu mutlaka hekimleri ile görüşmeleri gerekir.
Gerekli durumlarda sperm saklama seçenekleri değerlendirilebilir.
Penil rehabilitasyon, ameliyat sonrasında ereksiyon fonksiyonlarının geri kazanılmasını desteklemek amacıyla uygulanan yöntemlerin genel adıdır.
Bu programlar hastaya göre değişebilmekle birlikte:
içerebilir.
Amaç penis dokusunun sağlığını korumak ve iyileşme sürecini desteklemektir.
Bu sorunun herkese uyan tek bir cevabı yoktur.
Bazı hastalar ameliyat öncesine yakın fonksiyonlara ulaşabilirken, bazı hastalarda farklı derecelerde değişiklikler görülebilir.
Sonuçlar:
gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Modern prostat kanseri cerrahisinin temel hedeflerinden biri yalnızca kanseri tedavi etmek değildir.
Aynı zamanda:
amaçlanmaktadır.
Bu nedenle tedavi planı her hasta için bireysel olarak oluşturulmalıdır.
Robotik prostat ameliyatı sonrasında cinsel fonksiyonlarda değişiklikler görülebilir. Ancak bu durum her hastada aynı şekilde ortaya çıkmaz ve birçok erkekte zaman içerisinde belirgin iyileşme sağlanabilir.
Sinir koruyucu cerrahi teknikleri, penil rehabilitasyon programları ve modern robotik cerrahi yaklaşımları sayesinde günümüzde fonksiyonel sonuçlar geçmişe göre çok daha başarılıdır.
Prostat kanseri nedeniyle tedavi planlanıyorsa, hem kanser kontrolü hem de ameliyat sonrası yaşam kalitesi açısından tüm seçeneklerin deneyimli bir üroloji uzmanı ile ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önemlidir.
Doç. Dr. Serdar Yalçın
Üroloji Uzmanı
Robotik Radikal Prostatektomi • Prostat Kanseri • Robotik Üroloji • Androloji • Üroonkoloji
15/06/2026
11/06/2026