Duygusal bir ilişkiyi deneyimleyen birçok insan bir gün kaçınılmaz ayrılığı da yaşamıştır. Bir ilişkinin bitmesi, boşanma veya sevilen birinin hayata gözlerini yumması gibi durumlarla ilişkiler sonlanabilir. Sonlanan ilişkinin ardından gelen yas süreci artık başlamıştır. Bu yas sürecinin yaşanması kişinin yeni bir ilişkiyi sağlıklı deneyimleyebilmesi, duygularını ifade edebilmesi, anlaşılması açısından çok kıymetlidir.
Günümüz literatüründe bariyer ilişki, yara bandı ve rebound ilişki olarak biliniyor olsa da ben buna ‘‘hazmedilmemiş ilişki’’ yani yası tutulmamış ilişki demek istiyorum.
Rebound, yara bandı veya bariyer, bir ilişkinin hemen ardından başlayan ve genellikle önceki ilişkiden kaynaklanan duygusal boşluğu doldurmak amaçlı olan daha çok kısa süren bir ilişki türüdür. Bü tür ilişkiler genellikle kalıcı olmaz ve daha derin duygusal bağlar oluşturmayabilir. Gerçek bir bağ ve derin bir aşk duyguları yoktur. İyi bir iyileşme süreci için genellikle bu ilişkilerin yaşanması tavsiye edilmez.
Peki bu sağlıklı olmayan ilişki türüne neden kapılıp gidiyoruz? Neden bir an önce başka insanlarla birlikte olmak istiyoruz?
Biten ilişkinin ardından yaşanması gereken süreç nasıl olmalıdır? Hangi duygular deneyimleniyor?
Detaylıca bahsetmeden önce genel olarak karşılanmamış veya doyurulmamış ihtiyaçlardan dolayı desem yanlış ifade etmiş sayılmam.
Ayrılık sonrası kişiye duygusal olarak acı veren duyguları ve günlük yaşantımızı etkileyecek hale gelen zorlanmaları kimse deneyimlemek istemiyor. Uzun süren bir ilişkinin ardından yalnızlık duygusuyla baş etmek veya yalnızlık korkusuyla karşı karşıya kalmak kimsenin istediği bir durum olmuyor. Biten ilişkinin acı veren yanlarını hatırlanması istenmiyor. Ayrılık sonrası yaşanan ilk duygulardan olan öfke ve üzüntü duygusunu görmezden gelmek daha cazip geliyor. Hayal kırıklıklarıyla kimse yüzleşmek istemiyor. Biten ilişkinin ardından deneyimlenen duyguların fark edilmesi, kendini daha iyi anlama, daha sağlıklı ilişkiler kurma ve yaşamda daha sağlıklı adımlar atabilme konusunda önemli bir adımdır.
Acının hafiflemesi için, yaşanılan ayrılığı inkar ederek daha iyi hissettireceğini zannettiğimiz başka birine yönelme hali daha hızlı oluyor. Kişinin ihtiyacı yeni bir ilişki yaşamak isteğinden ziyade bana iyi gelsin, beni toparlasın diye başlattığı bir ilişki de olabiliyor. Genellikle başka birine yönelme hali anlamlandırılmayan duyguların yerine duygusal boşluğun tamamlanması için ihtiyaç duyulur. Bencilce olan bu istek karşı tarafın kullanıldığına dair bir durumu ortaya seriyor. Bireyler bana iyi gelsin ihtiyacının daha sağlıklı tamamlanması için deneyimlediği duyguları bir arkadaşına, aynı durumu deneyimleyen bir akranına ve eğer kimse yoksa bir uzmana kendisini ifade etmesi hem duygunun yaşanmasına izin vererek hem de ihtiyacının ne olduğunun bilinmesine izin vermiş olacaktır. Duyguların ifade edilmediği, yaşamasına izin verilmediği ve duygusal ihtiyaçların belirlenmediği durumda sağlıksız ilişkiler zincirinin devam etmesine neden olarak psikolojik ve bedensel sorunların yaşanmasına da sebep olurlar. Bireyler duyguların ifade edilmesine izin vererek kendi duygusal karmaşasından çıkmasına, duygularının düzenlenmesine katkıda bulunacak ve kişilerin kendilerinden, birbirlerinden, ve hayattan beklentilerini net olarak ifade edebilmesine katkıda bulunacaktır.
Hazmetmeye çalıştığınız ve yasını yaşadığınız ilişkide bunları yaşıyor olabilirsiniz:
1- Hüzün: Biten ilişkinin ardından yaşanan en yaygın duygudur. İlişkiyi kaybetmenin üzüntüsünü yaşarsınız.
2- Öfke: Öfke ayrılık sonrası yaşanan en yaygın duygudur. İlişkinin sonlanması kızgınlık hissettirebilir ancak öfke sadece görünen bir yüz olabilir. Öfkenin altında yatan asıl duygu üzüntü duygusu olabilir.
3- İnkar: Bazen kişiler biten bir ilişkiyi kabul etmekte zorlanabilirler. Bu nedenle kaybı kabullenme gerçeğini reddederler.
4- Şaşkınlık: Ayrılığı kabullenmek zor geldiği için şok tepkisiyle karşılık vererek ne yapacaklarını bilemezler.
5- Kaygı: Ayrılma duygusu kaygıya sebep olabilir. Kaygı hali kendiyle ilişkili ve geleceğe yönelik olabilir.
Sonlanan ilişkinin yas süreci sizin için oldukça zorlayıcı olabilir ve bu süreçte karşılaşılan duygusal zorluklarla başa çıkmak için psikolojik destek almak gerekebilir. Alınan destek kişinin iyileşme sürecinde, hayatını etkileyen uzun süren bir yasa dönüşmeden bu süreci sağlıklı atlatmasına yardımcı olacaktır.
Biten ilişki sonrası kişilerin yas süreci kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, kişinin kendisine en uygun olan psikolojik destek yöntemini seçmesi önemlidir. Destek alacağınız uzman kişinin özgün ihtiyaçlarına ve yaşadığı duygulara göre tedavi planını belirleyebilir ve uygun terapi tekniklerini önererek kişinin duygusal sağlığına katkıda bulunabilir.
15/12/2025
15/12/2025