Saç Dökülmesi Nedenleri ve Tedavi Yolları

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 12 Haziran 2023 • Yorumlar:

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut saç tellerimizde normalde sağlıklı bir yaşam siklusu bulunmaktadır. Her saç teli 4- 6 yıl kadar yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra dökülür. Bu süreç sağlıklı bir kişide bir döngü olarak devam eder. Saçların bu şekilde günde 50-100 tel olacak şekilde dökülmesi doğalken eğer bu sayı belirtilenden daha fazla miktara ulaşırsa; bu durumun ciddiye alınması gerekmektedir.

Özellikle saçlarda belirli bir dökülme varsa ve bunun yanı sıra saçlar yaz aylarında deniz suyu, kum, güneş ışınları, rüzgar, havuzdaki klor ve fazla neme maruz kalıyorsa, bu faktörler saçlar da cansızlığa da neden olmaktadır.

Saç dökülmesi çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Öncelikle saç dökülmesinin tipi belirlenmelidir. Saçın yaygın mı, bölgesel mi dökülüp dökülmediği tanı koymada önemlidir. Saç dökülmeleri kalıcı (skar bırakan) ya da kalıcı olmayan (skarsız) olmak üzere klinik olarak ayırt edilmelidir. Önemli olan dökülmeye neden olan faktör ve hastalıkların saptanması, saç dökülmesinin tipinin belirlenmesi ve bu nedene yönelik uygun tedavinin yapılmasıdır. Dolayısıyla saç dökülmesi şikayeti olan hastalarımız öncelikle bir uzmana başvurmalıdır.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Genetik yatkınlık, hormonal nedenler, besinsel faktörler, çeşitli kimyasal maddelere maruz kalmak, bazı iç organ hastalıkları, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıkları saç dökülmesi yapabilir. 

Besin eksikliği nasıl saç dökülmesine neden olur?

Saç canlı bir organdır ve beslenmesi gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli diyetler, tek tip beslenme ve karbonhidrattan zengin-proteinden fakir beslenmek saçı etkileyip dökebilir.

Saç dökülmesi nedenlerini gözden geçirirken ilaçları unutmamak gerekir: 

Bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Özellikle kan sulandırıcılar, gut hastalığı, depresyon ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. 

Diğer nedenler nelerdir?

Bazı iç organ hastalıkları, tiroid hastalıkları, vitamin eksiklikleri, bazı enfeksiyon hastalıkları, COVID-19 enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları ve bazı hormonal bozukluklar saç dökülmelerine neden olabilir.  

Saç dökülmesinde tanıda neler yapılır? 

Öncelikle saçlı derinin ve cildin muayenesi gerekir. Bazı görüntüleme yöntemleri, gerekli olduğu takdirde kan tetkikleri,  saçlı deriden biyopsi alınması ve saçlardan örnekler alınarak incelemeler faydalı olacaktır. 

Saç dökülmesinde tedavide neler yapılır? 

Saç dökülmesinin nedeni saptanabilirse tedavi seçimi nedene göre yapılmalıdır. Hedefimiz nedeni bularak ona yönelik tedavi vermektir. Bu tedavi bir şampuan, bir vitamin olabileceği gibi bir ilaç tedavisi de olabilir. Bazen mezoterapi, saç lazeri ya da “trombositten zengin plazma (PRP)” tedavileri de kullanılabilir.  Ancak unutmamak gerekir ki her saç dökülmesine mezoterapi, lazer ve PRP tedavileri uygun değildir, her şampuan ya da her vitamin her saç dökülmesi tipinin tedavisinde kullanılmaz. Hastalarımızın öncelikle bunun bilincine varmaları gerekmektedir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)