SAĞLIĞINIZA DOST 10 BESİN

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 13 Ocak 2018 • Yorumlar:

Sizin için önemli olan uzun yaşamak mı? Sağlıklı ve kaliteli yaşamak mı? Bana soracak olursanız insan sağlıklı olduğu, keyfini çıkarabildiği kadar yaşıyor hayatta.. Sağlığın kıymetini bilenlerden ve sağlıkla hayatın keyfini çıkarmayı seçenlerdenseniz bu yazım tam size göre.

Sağlığına Sağlık Katmak İsteyenler İçin Sağlığınıza Dost 10 Besin:

1)Zeytin-Zeytinyağı: Mucize kaynağı olarak görülen zeytinyağı ihtiyacımız olan tekli doymamış yağ asitlerini içermektedir. Yapılan araştırmalarda kolesterol yüksekliğinin en çok görüldüğü bölge zeytinyağını en az tüketen Karadeniz bölgesi olarak saptanmıştır. Kolesterolün en düşük olduğu bölge ise zeytinyağını bol tüketen Ayvalık çevresi olarak saptanmıştır. Bunun yanısıra Yunanistan ve İtalya gibi zeytinyağını bol tüketen ülkelerde kalp ve damar hastalıklarının morbidite ve mortalite oranları düşüktür. Ayrıca Zeytinyağı içerdiği E vitamini hücrelerin yenilenmesinde beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkiyi azaltmada etkilidir. Dolayısıyla yaşlanmayı engelleyici özelliği vardır. Mide asidini azaltıcı etki ile gastrit ve gastroduodenal ülserlere karşı koruyucudur.

2)Bal: Basit karbonhidrat kaynağı olan balın %17,1’i su, %82,4’ü karbonhidrat ve geri kalanı proteinler, aminoasitler ile niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerden oluşur. Kestane balı, çam balı ve püren balları gibi koyu renkli ballar daha çok mineral içermektedir. Soğuk algınlığının yaygın olduğu bugünlerde, boğaz iltihaplarını tedavide bal yardımcınız olacaktır. Antibakteriyel ve antibiyotik etkileri olan bal yara iyileşmesinde de faydalanabileceğimiz mucizevi bir besindir.

3)Yumurta: Örnek protein demek alınan proteinin vücudumuzda %100 kullanılabir protein olmasıdır. Ve bu bizler örnek protein için anne sütü ve yumurtayı örnek gösteriyoruz. Yani anne sütünden sonra en değerli protein kaynağı yumurtadır. Yapılan araştırmalara göre, kahvaltıda yumurta tüketmek normal bir kahvaltıya göre daha uzun süre tok tutmakta ve gün içinde iştahınızı kontrol etmenizi sağlamaktadır. Yumurtanın pişirilme yöntemi de önemli bir yer tutar. Sağlıklı pişirme yöntemlerinden bazıları haşlanması, suda pişirilmesi ya da kızgın tavada sebzelerin suyu eşliğinde sebzelerle pişirilmesidir. Haşlama yaparken dikkat etmeniz gereken nokta fazla haşlamamak ve oluşabilecek FeS halkalarını önleyerek yumurtanın biyolojik değerini korumak olmalıdır. Aynı zamanda yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içermektedir. Bunların yanı sıra içerdiği kolin maddesi beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için oldukça önemlidir.

4)Zencefil: Kanserden koruyucudur. Enfeksiyon gidericidir. Doğal ağrı kesicidir. Hafızayı güçlendirmektedir alzheimera karşı koruyucu özelliği vardır. Mide bulantılarına karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığından korumaktadır. Kanı temizleyici, kalp ritmini düzenleyicidir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.

5) Zerdaçal: Körinin ana maddesi olan hint asıllı sarı renkli bir baharattır. Demir, manganez, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Curcumin maddesini içerir ve bu nedenle antidepresan gibi etki göstermektedir. Anti-inflamatuar yani iltihap önleyici bir baharattır. Kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesinde önemli bir baharattır. Çocuklarda lösemi riskini azaltıcı ve kolesterol düşürücü olarak bilinir.

6)Sarımsak: Allisin maddesini içerir ve bu madde sayesinde hastalıklardan koruyucudur. Kötü kolesterolü (LDL) azalmasını sağlar, kalp sağlığını korur ve kan basıncını azaltıcı etki gösterir.

7)Yoğurt: Bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayarak sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Kan şekerini düzenleyici etkisi ile şeker hastaları için iyi bir besindir. Diyare tedavisinde kullanılabilecek iyi bir probiyotik besindir. Kolon kanserine karşı koruyucu önemli bir besindir. Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasını ve LDL-kolesterolün azalmasını sağlar. Kalsiyumun daha fazla emilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlamaktadır.

8)Kefir: Kafkasyadan günümüze kadar gelen beyaz mucize kefir B1, B12 ve K vitaminlerini içerir ve yoğurttan daha değerli bir probiyotiktir. Sinir sistemimizi içerdiği kalsiyum ve magnezyum ile dengede tutan kefir aynı zamanda iyi bir fosfor kaynağıdır. Tokluk hissi veren kefir kilo kontrolü sağlamanızda da size dost olacaktır.

9)Balık: Omega-3 yağ asidinden zengindir. Özellikle somon,sardalya,hamsi ve orkinos gibi balıkların omega-3 yağ asidi içeriği daha yüksektir. Omega-3 yağ asidi olan DHA beynin temel yapısını oluşturur ve bu nedenle omega-3 yağ asidi zeka gelişimi için oldukça önemlidir.

10)Ceviz: Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir. LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü yükseltir. Yani Kötü huylu kolesterol azalır. Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasını kolaylaştırır. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İçinde bulunan demir sayesinde kansızlığı önleyici etki yaparken bulundurduğu posa ve magnezyum diyabetli kişilerin insülin ve glikoz dengesini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)