Sağlık İçin Kefir İçin!

Yazar Yasemin PolatDiyetisyen • 19 Nisan 2019 • Yorumlar:

Bağırsaklarımızda 100 trilyon kadar yararlı ve zararlı bakteri bir arada bulunmaktadır. Yararlı bakteriler besin emilimine yardımcı olurken zararlı bakteriler toksin oluşturarak sağlığı bozar. Probiyotikler; sağlığımıza dost olan yararlı bakterilerin sayısını artıran, zararlı bakterilerin üremesini engelleyen canlı mikroorganizmalardır. Özellikle sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Aynı zamanda kolon, mesane kanserine karşı koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve enfeksiyonu önleyici özelliğe de sahiptirler. Son yıllarda yapılan çalışmalar diyete eklenen probiyotiklerin kilo kaybını da desteklediğini göstermektedir.


Sağlığa dost bakteriler dediğimiz probiyotiklerin en iyi kaynaklarından biri de kefirdir. Kefir, kökeni Kafkas dağlarına dayanan ve günümüzde yaygın olarak tüketilen sütün mayalanmasıyla oluşan bir süt ürünüdür.


KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR ?

1. Yüksek besin değerine sahip.

Kefir iyi düzeyde protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve B grubu vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır.

2. Bağışıklığı destekler.

Kefirin içerisindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı direnç göstermesinde yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Aynı zamanda içerisindeki antimikrobiyal bileşenler sayesinde zararlı bakterilerin üremesini de engeller.

3. Kolesterol düşürücü etkiye sahip.

Kandaki kolesterolün yüksek olması damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç açısından önemli bir risk faktörüdür. Kefir kolesterolü bağlayarak önemli düzeyde kolesterol düşürücü etki gösterir. Böylelikle yüksek kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.

4. Antioksidan özellik gösterir.

Kefir antioksidan aktivite gösteren birçok bileşen içerir ve tüm bu bileşenler hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Böylece hücrelerin yaşlanma süreci yavaşlar ve birçok kronik hastalığın ortaya çıkma riski azalır.

5. Kansere karşı koruyucu özellik gösterir.

Yapılan birçok çalışmada kefirin içerisinde yer alan biyoaktif bileşenlerin kanserli hücre oluşumunu engellediği ya da başlamış olan tümör gelişimini baskıladığını göstermektedir.

6. Tokluk sağlar.

Kefirin yüksek protein içeriğine sahip olması tokluk hissinin oluşmasına da yardımcı olur.

7. Bağırsak florasını düzenler.

Kefirin içerisinde yer alan probiyotikler bağırsaktaki mikroorganizma ortamının düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece hem sindirimi kolaylaştırır hem de zararlı maddelerin bağırsaklardan emilerek vücudumuza girmesini engeller.

8. Laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da tüketilebilir.

Laktoz intoleransı olan bireylerde süt ve süt ürünleri tüketimi şişkinlik, gaz, ishal gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Ancak kefirdeki laktoz fermentasyon sırasında laktik aside dönüştürüldüğü için herhangi bir sindirim sorunu yaratmadan rahatlıkla tüketilebilir.

Kefir nasıl mayalanır;

Pastörize edilmiş oda sıcaklığındaki sütün içerisine yeteri kadar (1 litre süte 30-40 g.kefir tanesi) kefir mayası eklenerek karanlık bir yerde 24 saat bekletilir. Bu işlem için mutlaka cam kavanoz kullanılmalıdır, kefir tanelerine kesinlikle metal değdirilmemelidir. Mayalanma süresinin sonunda metal olmayan bir süzgeçten süzülür. Süzgeçte kalan kefir taneleri temiz mümkünse kaynamış soğumuş suyla yıkanıp tekrar süt e konur. Evde hazırlanan kefirin kullanım süresi 3 gündür, buzdolabında saklandığında 6-8 güne çıkabilir, marketlerde satılanların raf ömrü uzundur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)