SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN SAĞLIKLI BESLENİN

Yazar Mehmet Mahmut ÜnalDiyetisyen • 12 Aralık 2017 • Yorumlar:

Sağlıklı bir yaşam elde edebilmek için besinleri belirlenen ölçü ve miktarlarda tüketmeniz gerekmektedir. Tüketilen bazı besinlerin sağlığımıza faydaları olduğu gibi bazı besinlerin de zararı mevcuttur. Zararlı besinlerin (pizza, hamburger, patates cipsi vb.) çağımızda obezite riskini arttırdığı ve bu besinleri tüketen kişilerin kalp damar rahatsızlıkları ile karşılaştığı kanıtlanmıştır. Günde 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenme metabolizmanızı hızlandıracağı gibi ideal kiloya ulaşmanızı sağlayacaktır. Son günlerde popülaritesi yüksek olan hiçbir besin (chia tohumu, kinoa vb.gibi) hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Bu besinleri diyetinizin içerisinde doğru bir şekilde tüketmeniz uygun olacaktır.

Obezite, kişilerin hayatını tehdit etmekte ve ölümle sonuçlanan sorunlar doğurmaktadır. Kolesterol yükselmesi, damar tıkanıklığı ve tansiyon yükselmesi gibi olumsuz etkenlere neden olan bu hastalık kişilerin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Vücutta depolanan fazla yağ, iskelet sistemini de olumsuz yönde etkilemektedir. Vücudunuzdaki fazla yağlardan kurtulabilmeniz için sağlıklı beslenmeniz kaçınılmazdır.

Tüm bu olumsuzluklarla karşılaşmamak ve vücutta depolanan fazla yağlardan kurtulmak için gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğün ile sağlıklı beslenerek diyet yapılmalıdır. Diyet kişiye özeldir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin 3 temel prensibi mevcuttur. 1) uyku düzeni 2) diyet 3) spor.

1) Uyku düzensizliği kişinin gün içerisinde kendisini yorgun hissetmesine neden olur ve bu yorgunlukla beraber vücutta ödem oluşmasını sağlar.

2) Diyet kişiye özeldir. Gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğünün kişinin gündelik yaşantısına uygun bir şekilde planlanması gerekir. Uzmanına danışmadan kendi kendinize uygulamış olduğunuz programlarla başarıya ulaşmanız güç durumdadır. Gün içerisinde ekmek yemeden uygulanan diyet programları vücudunuzda yağlanmanın oluşmasına sebeptir.

3) Spor, diyetle beraber uygulandığında başarıyı 2 kat daha arttırmaktadır. Bu konuda uzmanların bilgisine danışarak planlı ve programlı bir şekilde spor yapmalısınız.

Sağlıklı beslenerek vermiş olduğunuz kilolar dizlerinizin taşıdığı yükü hafifletir ve hareketliliğinizi arttırmada sizleri daha rahat kılar. Hareketsizlik ve aşırı kafein tüketimi ödem ve selülit oluşmasında etkendir. Günde en az 2,5-3 lt su içerek ve gün içersinde kahve (kafein) tüketimini kontrol altına alarak önleyebileceğiniz bir durumdur. Spor yaparken yapacağınız spora uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi sakatlanmaların önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)