YENİ YILDA SAĞLIKLI BESLENME

Yazar Mehmet Mahmut ÜnalDiyetisyen • 12 Aralık 2017 • Yorumlar:

2018’ e merhaba dediğimiz bu günlerde kış aylarında beslenme konusu üzerinde oldukça dikkatli olmanız gerekir. Uzun süre diyet yapan kişilerde bağışıklık sistemi zayıflamış ve gribe daha kolay yakalanma riski artmıştır. Beslenmenizde C vitamini, dengeli protein ve kalsiyum alımı bunlarla birlikte yeterli su tüketimi konusu oldukça önemlidir.

Kış aylarının olmazsa olmazı C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda vücudun savunma mekanizmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. C vitamini birçok meyve ve sebze de mevcuttur. Turunçgiller (portakal, mandalina), maydanoz, marul, biber gibi. Herhangi bir tanısı (diyabet veya insülin direnci) konmamış yetişkin bir kişinin günde 1-2 porsiyon meyve tüketmesi gerekmektedir.

Proteini fazla alıp karbonhidrattan fakir beslenenler dikkat !!! Her sabah 2 tane haşlanmış yumurta tüketen ve geri kalan 2 ana öğünde protein (et,tavuk) tüketen kişiler oldukça hatalı beslenmektedir. Protein alımı sağlıklı beslenme de oldukça önemlidir. Spor yapmayan kişilerin protein gereksinimleri 0.8-1.0 gram/kg’ dır. Sporcularda ise protein gereksinimi enerjinin % 12-15’inden hesaplanabileceği gibi egzersizin türüne göre, ağırlık başına 1.2-1.8 gram/kg’ a kadar çıkabilmektedir. Günümüzde bilinçsizce fazla protein alarak zayıflamaya çalışan kişilerde görünen en büyük tehlike Karaciğer yağlanması’ dır. (AST, ALT fazlalığı) En kaliteli protein olan yumurta sabah kahvaltılarında 1 tane haşlanmış olarak mutlaka tüketilmelidir.

Kalsiyum vücudumuzda önemli rolü olan bir mineraldir. Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin temel yapısını oluşturur. Kan basıncı, kalp atışı ve kanın pıhtılaşması ile ilgili önemli role sahiptir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, soyadan yapılan peynir Kalsiyum açısından oldukça zengindir. Günde 2-3 değişim süt ve süt ürünleri mutlaka tüketmelisiniz.

Kış geldi su içemiyorum diyenler !!!

Su tüketimi gün içerisinde 2,5-3 lt olmalıdır. Vücuttan fazla ödemi atmak için ve yağ kilosundan kilo kaybedebilmeniz için mutlaka belirtilen miktarda su tüketmeye çalışın. Su tüketemeyenler, suyun içerisine kabuk tarçın, nane ve limon üçlüsünü ilave ederek içmenizde fayda olacağını şimdiden belirtmek isterim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)