Sağlıklı Cilt Güzeldir

Yazar Mukaddes ÖzcanDermatolog • 9 Şubat 2017 • Yorumlar:

Kadife gibi pürüzsüz parlak bir tene; ışıltılı, gür, parlak saçlara biçimli ve sağlıklı tırnaklara sahip olmayı herkes ister. Cilt, saç ve tırnak vücut sağlığımızın aynasıdır.

Sağlıklı bir cilt pürüzsüzdür, parlar ışıldar, sağlıklı saçlar ve tırnaklar çabucak uzar, kopmaz, kırılmaz. Yani söz konusu deri ise sağlık ve güzellik birbirinden ayrılamaz. Bu yüzden bazen cilt hastalıklarından, bazen de cilt sağlığı ve güzelliğinden söz edeceğim. Bu konularla ilgili her türlü sorunuzu cevaplamaya çalışacağım.

Bana zaman zaman; ‘Dermatolog, cildiye uzmanı, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı, cilt sağlığı ve hastalıkları uzmanı arasındaki farklar nedir?’ diye sorulur. Bunların hepsi birbiriyle aynıdır. 6 sene tıp fakültesini okuyup doktor olduktan sonra 4 sene boyunca cilt hastalıkları alanında uzmanlaşmış hekimlerin unvanıdır.

Bir dermatolog sadece cilt ile değil, derinin uzantısı olan tırnak ve saç ile ilgili alanlarda da uzmanlaşmıştır. Aynı zamanda cilt sağlığı ve güzelliği birbirinden ayrılmadığı için bu konularla da ilgili bilgi ve becerilere sahiptir.

Zührevi hastalık ise; cinsel ilişkiyle bulaşan hastalık demektir. Frengi, aids, yumuşak şankr, genital bölgedeki siğiller, uçuklar gibi ilişkiyle bulaşan hastalıklar hem genital bölgede hem de vücudun diğer bölgelerinde kızarıklık, kabarıklık, yara gibi belirtiler meydana getirebildikleri için cilt hastalıklarının uzmanlık alanına girerler.

En büyük organımız olan cildin yapısından ve görevlerinden kısaca söz etmek istiyorum.

Deri yaklaşık 2 metrekare yüzey alanı ve 4 kilo ağırlığıyla vücuttaki en büyük organdır. Üst deri ve orta deri olmak üzere iki tabakadan yapılmıştır.

Üst deri yaklaşık 0,5 milimetredir ve 4-6 haftada tümüyle yenilenir. En dıştaki hücreler ölüdür ve dökülerek alttan yeni gelenlere yer açarlar. Üst deride bulunan bazı hücrelerin içinde cilde rengini veren melanin pigmenti bulunur.
Alt derideki kolajen ve elastik lifler cildi esnek ve dayanıklı tutarlar. Ayrıca ter bezleri, kıl kökleri, sinir uçları, kılcal damarlar ve yağ bezleri bu bölgede bulunurlar.

Derinin her bir santimetre karesinde bölgelere göre değişmekle birlikte;
-20 tane kan damarı
-100 tane ter bezi
-70 tane kıl kökü
-170 kadar sinir ucu bulunur.

Bu sayede cilt; vücut ısısının korunmasında, terleme ile zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında, sinir uçları ile soğuk, sıcak ağrı, basınç duyularının hissedilmesinde rol oynar. Yağ bezleri cilde ve saç derisine yağ ve nem vererek korunmaya katkı sağlarlar.
Avuçlar ve ayak tabanında yağ bezi bulunmazken, bu bölgeler ter bezi bakımından çok zengindir.

Tırnakların şekli, sağlamlığı, üzerindeki leke ve çizgiler, saçların incelmesi, dökülmesi, niteliğindeki değişiklikler; kansızlık beslenme bozukluğu, guatr gibi bazı hastalıklarla ilgili ipuçları verirler.

Kıllar ve tırnaklar deri ekleri ismini alırlar. Canlı bölümleri deri içinde olduğu için cilt ve genel vücut sağlığı ile yakından ilgilidirler. Cilt sağlığı için dengeli ve çok yönlü beslenme, yeterli uyku, aşırı güneşten sakınmak, sigara ve aşırı alkol kullanmamak, doğru kozmetik ürünlerle cildin nem oranını dengede tutmak gerekir. Yaşlanma genlerle planlanan doğal bir süreç olmakla birlikte çevresel faktörlere dikkat edilerek yavaşlatılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)