Sağlıklı Dişler, Güçlü Saçlar

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 17 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Sağlıklı saçlar ve güçlü dişler, güzel bir gülümseme hepimize çekici gelmektedir.

Peki bunları birbirine bağlayan nedir?

Saçlar ve dişlerin ortak gelişim mekanizmaları vardır.

Saçlar keratin filamentlerinden , diş minesi Mine olgunlaşması sırasında parçalanan ve minerallerle değiştirilen Mine proteinlerinden oluşur. Tamamen mineralize mine, organik madde içerir. Araştırmacılar , minenin bu organik kısmında saçlarda oluşan keratin setinin varlığını tespit ettiler.

Ayrıca Araştırmacılar, saç bozukluklarıyla ilişkili saç keratinlerindeki mutasyonların, çürüklere karşı artan duyarlılıkla da ilişkili olduğunu buldular. Fonksiyonel analizler, saç keratinlerindeki mutasyonların, mine yapısının değişmesine ve mine mikro sertliğinin azalmasına neden olduğunu ortaya çıkardı. Böylece saçınızın durumu dişlerinizin çürüklere karşı duyarlılığı hakkında fikir verebilir.

Ayrıca diş sağlığıyla kemik sağlığının yakından ilişkili olduğu da bilinmektedir.

 

Saç kıran hastalığı bağışıklık mekanizmasıyla ilişkilidir ve stres, hastalık, metabolik bozukluklar, yetersiz ve sağlıksız beslenme veya hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmeden iyileşmez, iyileşse bile tekrar etme olasığı yüksektir.

Diş problemleri sonucu vücuda giren mikroplara karşı mücadele eden bağışıklık mekanizmasının kendi sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu sebeple bağışıklık mekanizması saç köklerine etki etmekte ve saç dökülmesine neden olmaktadır.Araştırmacılara göre her 1000 kişiden birinin saçkıran hastalığının nedeni diş problemleridir ve her yaş grubunda görülebilir.

Saç. diş ve kemik sağlığı için yapabilecekleriniz

 

Genetik önemli bir rol oynasa da, diyetiniz, diş ve saç bakımına genel yaklaşımınız kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir diyet ve uygun bakım saçlarınız, hem dişleriniz hatta kemik ve tırnaklarınız için çok önemlidir. 

 

  1. Protein ve yeşil sebzeden zengin diyet

  2. Yeterli çinko alımı

  3. Yeterli miktarda kalsiyum alımı

  4. Omega-3 yağ asitlerinin alımı

  5. Yeterli miktarda C ve D vitamini alınması

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)