Şeffaf Apareyler İle Ortodontik Tedavi

Yazar Büşra KabaağaçOrtodontist • 21 Kasım 2017 • Yorumlar:

Gelişimsel anomaliler, süt dişlerinin erken kaybı, bazı alışkanlıklar gibi çeşitli sebeplerle dişlerin ağız içindeki diziliminde düzensizlikler görülebilmektedir. Bu dizilim bozukluklarının düzeltilmesi için yıllardır kullanılan diş tellerine alternatif olarak son yıllarda şeffaf apareyler sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Şeffaf apareyler sayesinde estetik kaygı bulunmaksızın dişlerin ideal ve olması gereken konumuna gelmesi sağlanmaktadır.

    Diş hekimi tarafından gerekli ölçümler yapıldıktan sonra hastanın diş diziliminin şeffaf apareyler ile tedavi edilip edilemeyeceğine karar verilir. Hastanın tedavisine başlamadan fotoğrafları alınır, ağız içi ölçüleri ve istenilen röntgen filmleri ile birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sonunda dişlerin tedavi bitiminde alacağı son şeklin bilgisayar ortamında hastaya gösterildikten sonra hastanın onayı doğrultusunda tedaviye başlanır.

    Tedavi süresi ve dişlerin alacağı son halleri simülasyon ile birlikte netlik kazanmaktadır. Hasta her apareyi 2 hafta boyunca günde 20-22 saat taktıktan sonra kontrol ve yeni apareye geçiş için hekimi ziyaret etmelidir. Tedavi süresi dişlerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Şeffaf apareyler ile tedavinin planlanan sürede ve istenilen şekilde bitirilmesi için en önemli nokta hasta kooperasyonudur. Hastadan belirtilen süreden az olmayacak şekilde apareyi düzenli kullanma sözü alınmaktadır.

    Şeffar apareyin avantajları; dışarıdan bakıldığında görülmesi zor olduğu için estetik sorun oluşturmazlar.

Yemek yeme sırasında çıkarılabilir.

Hasta ağzına takıp çıkarabildiği için dişlerin ve apareyin temizlenmesi kolaydır ve çürük oluşma riski düşer.

Ağız yaraları, ağız kokusu, ağrı, irritasyon problemlerini en aza indirmektedir.

Her yaşta uygulanabilir.

Tedaviye başlamadan sonucun nasıl olacağı hakkında fikir sahibi olunmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)