Sen Aslında Kimsin?

Yazar Ezgican ErenPsikolog • 20 Temmuz 2022 • Yorumlar:

Kendimizi Nasıl Tanırız ?

Şu akıp giden zamanda, yaşadığın hayatta unuttuğun en önemli, en değerli şey aslında sensin. Günlük hayatın koşturmacasından kaçıp,yoğun iş tempondan sıyrılıp veya sevdiklerini mutlu etmeye çalışmaktan vazgeçip ne zaman kendine vakit ayırdın, en son ne zaman kendin için bir şey yaptın ?

Peki ‘kendine vakit ayırmak’ nedir? İnsan nasıl kendine vakit ayırır, nasıl kendisini mutlu eder? Her bireyin kendini mutlu etmek için yaptıkları farklılık gösterir çünkü hepimizin ihtiyaçları farklıdır. Kendini tanımıyorsan bana iyi gelecek diye yaptıkların sadece sana zarar verir. Sana neyin iyi geldiğini, neyin iyi gelmediğini, neyin mutlu ettiğini veya etmediğini, neye ihtiyacın olduğunu bilmenin veya neye ihtiyacın olmadığını bilmenin yolu kendini tanımaktır. Kendini tanımak bir bilgeliktir. Peki kendimizi nasıl tanırız ?

Kendini tanmak, bilmek uzun bir yolculuktır. Kendini tanıman için nasıl başkalarını gözlemliyorsan kendini de gözlemlemelisin, dışarıdan bakmalısın kendine. Kendine en çok sorman gereken soru; ‘’nasıl hissediyorum’’ sorusudur. Bir etkinlik yaparken, birisi ile sohbet ederken, uzanırken belki sadece öyle dururken kendine nasıl hissettiğini sor ve ardından neye ihtiyacım var sorusunu sor. Bu iki sorunun cevabı sana kendini anlatacaktır, tanıtacaktır. Neyin iyi gelip gelmediğini gösterecektir. Hayatından eksik olmasın bu iki soru. Çünkü kendi hayatının önceliği senin düşünce ve duygularındır. 

Nasıl ki bir başkasını tanıman için ona sorular sormaya ve verdiği cevaplara ihtiyacın varsa kendini tanıman için de kendine sorular sormaya yani kendinle sohbet etmeye ihtiyacın vardır. 

Kendini tanıman için kendine sorular soracak ve cevaplayacaksın. Aşağıda yazdığım soruları yalnız olduğun, kendini güvende hissettiğin bir ortamda cevaplamalısın.

 

  • Beni neler mutlu eder? Ne yaparken zamanın akıp gittiğini anlamıyor, kendimi mutlu hissediyorum?

  • Ben nelerden hoşlanmam?

  • Hatalarım neler ?

  • Neler başardım ? Neler başarabilirim?

  • Hiç korkum olmasaydı neler yapardım?

  • Kaçtığım sorunlarım neler?

  • Nasıl bir aileden geliyorum ?

  • Gece uyudun yanına sihirli değneği olan bir peri geldi. Değneğini salladı, sihirli kelimeleri söyledi ve hayatındaki bütün sorunları yok etti. Sabah uyandığında neler değişmiş olur ?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ezgican Eren Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ezgican Eren

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al