Septum Perforasyonu (Burun Duvarında Delik)

Septum perforasyonu; burun boşluğunu ikiye bölen arkada kemik ve önde kıkırdaktan oluşan burun septumundaki sonradan oluşan delikleri ifade eder. Septum perforasyonunun en sık sebebi burun ameliyatı sonrasında iyileşme döneminde meydana gelen olumsuzluklardır. Burun ameliyatı sonrasında septum perforasyonu oluşması hem hasta hem de hekim için üzücü bir durumdur. Burun ameliyataları dışında burun travmaları, çeşitli enfeksiyonlar ve nadiren de onkolojik hastalıklar nedeniyle septum perforasyonu oluşabilir. Kokain kullanan kişilerde de septum perforasyonu gelişebilir.

Septum perforasyonları büyüklüğüne göre 3 kısımda incelenir. 0.5 cm den küçük olanlar küçük perforasyon, 0.5-2 cm arasındakiler orta büyüklükte ve 2 cm den büyük olanlar büyük perforasyon olarak isimlendirilir. Septum perforasyonu olan kişilerde burun tıkanıklığı, burun kanaması ve nefes alırken rüzgar sesi çıkması en sık rastlanılan şikayetlerdir. Perforasyon küçük ve arkada yerleşmişse genellikle herhangi bir yakınmaya neden olmaz ve tedaviye de gerek duyulmayabilir. Ancak önde yerleşen perforasyonlar şikayet sebebidir.

Septum perforasyonlarının onarımı için tanımlanmış birçok ameliyat yöntemi vardır. Ancak perforasyonun boyutu büyüdükçe başarı şansı azalabilmektedir. Genel olarak septum perforasyonlarının ameliyatlarında başarı şansının düşük olduğu kanaati mevcuttur. Ancak bu doğru değildir.

Bizim septum perforasyonlarını onarmak için geliştirdiğimiz bir ameliyat yöntemi mevcuttur. Bu yöntemde burun içindeki sağlıklı dokuları kullanarak deliği kapatmaktayız. Ameliyat ettiğimiz ve tam başarılı olduğumuz hastalar içerisinde septum perforasyonu 3 cm büyüklüğünde olan hastalar mevcuttu. Bu ameliyatın başarısındaki en önemli unsur burun içini örten mukoza adını verdiğimiz örtünün sağlıklı olmasıdır.

Sonuç olarak septum perforasyonu gelişmesi burun ameliyatları sonrası çok nadir olmayan bir komplikasyondur ve ameliyatla onarılması mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)