SERTLEŞME PROBLEMİNDE PROTEZ (mutluluk çubuğu) TEDAVİSİ ve ALTERNATİFLERİ

Yazar Evren IşıkÜrolog • 22 Ocak 2018 • Yorumlar:

CERRAHİ SÜNNET UYGULAMASI

Penisin ucundaki fazla cilt dokusunun çıkarılması ve penis baş kısmının görünür hale getirilmesi işlemine cerrahi sünnet uygulaması denilmektedir.

 

CERRAHİ SÜNNETİN FAYDALARI

Penis ucundaki sünnet derisinin darlığı (fimozis) nedeniyle işeme problemi yaşayan veya sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklara cerrahi sünnet uygulanmalıdır. Sünnet işlemi uzun dönemde de cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşından kişiyi koruduğu gibi penis kanseri gelişim ihtimalini de azaltacaktır.



CERRAHİ SÜNNET NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?

Aile bireylerinin isteğine bağlı olarak planlanabilen sünnet için en uygun zaman ya ilk 6 aylık dönem ya da 6 yaşından sonraki dönemidir. Çocukta işeme zorluğu, enfeksiyon gibi durumların varlığında ise yaş sınırlamasına bakılmaksızın sünnet uygulanabilir.

 

SÜNNET İÇİN UYGUN ŞARTLAR

Aileler tarafından bilinmesi gereken en önemli nokta, sünnetin sıradan basit bir operasyon olmadığıdır. Sünnet mutlaka ürolog tarafından ve ameliyathane şartlarını sağlayan (sterilizasyon, cerrahi set temizliği, çevre hijyeninin sağlanması) ortamlarda uygulanmalıdır. Altı aydan küçük çocuklarda genellikle lokal anestezi altında, daha büyük çocuklarda ise hafif sedasyon denilen genel anestezi şartlarında yapılmaktadır. İşlem sonrası lokal antibiyotikli kremlerin sürülmesi yara yerinin korunması açısından faydalı olacaktır.

 

SERTLEŞME PROBLEMİNDE PENİL PROTEZ (mutluluk çubuğu) YERLEŞTİRİLMESİ

 

Hastada psikolojik etkenler dışlandıktan sonra eğer sertleşmeyi bozabilecek bir hastalık saptanırsa öncelikle buna yönelik tedavi alternatifleri ön planda olmalıdır. Özellikle yaşam tarzı değişiklikleri, sigaranın bırakılması, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliğinin tedavisiyle beraber sertleşme düzeyinde iyileşmeler sağlanabilir.

 

Penis Protezi (mutluluk çubuğu) : Penis protezi, penis içine yerleştirilen iki adet sentetik silindirden oluşur. Protez takılması; idrar yapma, boşalma ve orgazm gibi cinsel fonksiyonları etkilemez. 3 tip protez kullanılmaktadır. Bükülebilen (malleable), yarı-sert protez ve şişirilebilen protez. Şişirilebilen protezler, penisteki silindirlere ek olarak bir adet pompa ve bir adet rezervuar içerir. Sıvı rezervuarlardan silindirlere pompalanır ve böylelikle penis sertleşir. Pompanın tabanındaki bir düğmeye basmak suretiyle silindirlerde toplanmış sıvı rezervuara geri döner ve penis yumuşar.

 

Penis protezleri esas olarak, diğer tedavi yöntemlerinden fayda sağlayamayan hasta grubuna uygulanır. Bu grubu kontrolsüz şeker hastalığı olanlar, prostat kanseri veya mesane kanseri tanısıyla
cerrahi veya radyoterapi uygulanmış hastalar oluşturur. Bu grup hastada penis protezi yerleştirilmesi, %90′a varan hasta memnuniyeti oranlarıyla sonuçlanmıştır. Tüm tedavi alternatifleri düşünüldüğünde, kalıcı sonuç elde edilmesi açısından hem hasta hem de partner memnuniyeti en yüksek olan tedavi şeklidir.

 

SERTLEŞME PROBLEMİNDE DİĞER TEDAVİ ALTERNATİFLERİ


ESWT (Şok dalga tedavisi) : Şok dalga tedavisi ile peniste kanlanması bozulmuş olan dokuda yeni damar oluşumları sağlanabilmektedir. Bu sayede, sertleşmeyi sağlayan tüp yapıları içerisine daha fazla miktarda kan gelmesi amaçlanmaktadır. Yapılan çalışmalar, penis içerisinde saklı olan kök hücrelerin de şok dalga tedavisi ile yeni damar oluşturmak için aktive edilebildiği yönündedir.

 

Herhangi bir anesteziye ihtiyaç duyulmayan ve hastanın ayaktan başvuru ile ulaşabildiği bu tedavi şekli 6-8 seans arasında uygulanmaktadır. Sertleşme bozukluğu nedeniyle sürekli ilaç kullanmak istemeyen veya protez taktırmayı düşünmeyen hastalar için en ideal tedavi şekli olarak gözükmektedir.

Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar : Sertleşme sorununun ilk basamak tedavisini ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar oluşturur. Sertleşme sorunu olan erkekler bu ilaçları cinsel aktiviteye başlamadan önce veya düşük dozlarda hergün kulllanabilirler. İlaçlar, cinsel temas esnasında penis içerisinde damarları genişletecek bazı maddelerin miktarını arttırırlar. Bu şekilde daha kaliteli ve uzun süren bir sertleşme sağlanmış olur. Ağızdan kullanılan ilaçlar hafif ve genellikle geçici yan etkilere sahiptir. En sık gözüken yan etkiler baş ağrısı, burunda dolgunluk hissi, sıcak basması ve kas ağrısı olarak sıralanabilir.


Penis İçi Enjeksiyon : Penis içerisinde sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarına damar genişletici ilaçlar enjekte edilebilir. Bu ilaçlar penis dokusu ve içindeki damarları genişletmek suretiyle etki eder. Böylece tüplere gelen kan miktarı artar ve sertleşme gerçekleşir. Penis içi enjeksiyon daha önce ağızdan alınan ilaçların denenip başarısız olduğu hasta grubuna uygulanabilir. Bu teknik hasta tarafından evde kullanmak üzere kolaylıkla öğrenilebilir. Hasta cinsel ilişkiden 10 dakika önce kendine enjeksiyon yapar ve uygun doz ayarlaması neticesinde yaklaşık yarım saat sürecek sertleşme sağlanır. Penis içi enjeksiyon yapan hastalarda sertleşme sırasında ağrı olabilir ve uzun dönem kullanımda peniste nedbe dokusu gelişebilir. Kullanım zorluğu ve her hastada istenen etkinin alınmaması nedeniyle artık günümüzde kullanımı çok sınırlanmıştır.


İdrar yolu içerisine ilaç yerleştirilmesi : Bu uygulama günümüzde çok kullanılmamaktadır. İdrar yoluna ilacın uygulanmasını takiben, ilaç içindeki etken maddenin emilmesi ve sertleşmeyi sağlayan tüp yapılarına ulaşması sonucu sertleşme olabilmektedir. Kullanım zorluğu ve her hastada istenen etkinin alınmaması nedeniyle artık günümüzde kullanımı çok sınırlanmıştır.


Vakum Cihazı : Vakum cihazları plastik bir silindir, vakum pompası ve elastik sıkıştırma bandından oluşur. Penise kayganlaştırıcı madde uygulanır. Penis silindirin içine sokulur ve silindirden dışarı doğru hava pompalanır. Böylelikle vakum etkisi yaratılır ve sertleşme olur. Teknik olarak faydalı gibi gözükse de belirli bir süre sonra kullanım zorluğu nedeniyle, hastalar tarafından tedavinin bırakılma oranı çok yüksektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)