VARİKOSEL ve MİKROCERRAHİ TEDAVİSİ

Yazar Evren IşıkÜrolog • 22 Ocak 2018 • Yorumlar:

VARİKOSEL


Varikosel, erkekte yumurtalık etrafındaki toplar damarların genişlemesi ile karekterize damarsal bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar, genel olarak erkeklerin %15'inde , kısırlık araştırması yapan kliniklerde değerlendirilen erkeklerin ise %19-41'inde varikosel bulunduğunu göstermektedir. Özellikle daha önceden çocuk sahibi olmuş ancak 2. veya 3. çocuğu olmayan erkeklerin %80’inde varikosel tespit edilmektedir.


Varikoselin belirtileri nelerdir ?


Hastalar doktora sıklıkla, yumurtalıklarında hissettikleri ağrı ve kendi elleriyle yaptıkları muayene sonucunda hissettikleri şişlikler nedeniyle başvururlar. Ayrıca diğer sık başvuru sebebi ise çocuk sahibi olamama durumudur ki, bu hastalar sıklıkla kısırlık araştırma merkezleri tarafından yapılan sperm tahlili sonucunda görülen bozuk sperm parametreleri ile tarafımıza başvururlar. Hastalarda ağrı ve sperm bozukluğu olmaksızın sadece yumurtalıklar üzerinde görüntü bozukluğu da olabilir.


Varikosele nasıl teşhis konur ?


Varikoselin teşhisi muayene ile rahatlıkla konulabilir ancak erken dönem varikosellerde skrotal renkli doppler ultrasonografi gerekebilir. Günümüzde ürologlar tarafından en çok kullanılan yöntem de zaten fizik muayenenin ultrason ile desteklenmesidir. Skrotal renkli doppler ultrasonografinin diğer avantajları, testis ve etraf dokuda olabilecek diğer problemlerin görülmesi ve iç yapısının rahatlıkla değerlendirilmesidir.


Varikosele hangi durumlarda müdahale edilmelidir ?


• Varikosel nedeniyle sperm değerlerinde düşüklüğün ve erkek kaynaklı kısırlığın tedavisi için,
• İleri derece varikosellerde ağrının giderilmesi için,
• Uzun süredir varikoseli olan hastalarda görülen erkeklik hormonu (testosteron) düşüklüğü nedeniyle sıklıkla ameliyat önerilir.


Varikosel neden kısırlığa sebep olur ?


Sağlıklı erkekte yumurtalıklar, yumurtalık kesesinde bulunmalıdır. Normal vücut sıcaklığı 36,5°C iken bu kesenin sıcaklığı 34,5°C civarındadır. Bu sıcaklık, normal sperm üretimi için en ideal sıcaklıktır. Varikoselli hastalarda toplar damar içerisinde biriken fazla miktarda kan nedeniyle kesedeki sıcaklık yükselir. Ayrıca yine toplar damarlardaki genişleme nedeniyle, yumurtalıklar çok fazla miktarda zararlı ajana uzun süreyle maruz kalır. Saydığımız bu sebepler nedeniyle sperm DNA'sında sıklıkla hasar gelişir. Bu da spermin sayısını, hareketliliğini, normal görünümünü bozar ve yumurtayı dölleme yeteneğini de azaltır.


Varikoselde tedavi şekli nasıl olmalıdır ?


Varikosel tedavisinde başarı oranı en yüksek olan ve sıklıkla önerilen yöntem, mikrocerrahi varikoselektomidir. Kasıktan yapılan yaklaşık 3-4 cm'lik bir ameliyat kesisi ile toplar damarlara ulaşılır. Genişlemiş toplar damarlar mikroskop altında büyütülerek rahatça görülür hale getirilir ve bağlanır. Ameliyat yaklaşık 40 dk. sürer. Anestezi durumuna göre değişmekle beraber hastalar bir gün doktor gözetiminde kaldıktan sonra taburcu olabilirler.


Varikosel sonrası takip nasıl olmalıdır ?


Özellikle kısırlık nedeniyle yapılmış ameliyat sonrasında, vitamin desteği alan ve zararlı etkenlerden uzak duran (sigarayı bırakan, beslenmesine dikkat eden ve spor yapan) hasta grubunda, sperm değerlerinin daha fazla ve hızlı düzeldiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası erken dönemde vitamin desteği verilebilir. Hastalar 3,6 ve 12. aylarda yapılan muayene ve sperm tahlil sonuçlarıyla takip edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Evren Işık Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)