Ses Kısıklığı

Yazar Mehmet UyarDil Ve Konuşma Terapisti • 15 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı,bir kişinin sesinin doğuştan, sonradan bir nedenden dolayı yeteri kadar çıkamamasıdır. İnsanlar sesi çıkmadığı için anlaşamazlar, sosyal ilişkileri, iş ilişkileri bozulur.


Ses kısıklığı

Ses kısıklığının nedenleri nelerdir?

A-Doğuştan gelen nedenler: ses nefes borusundan gelen havanın ses tellerini hareket ettirerek, larenksi geçerek ağızda artuküle olur. Larenks ve ses tellerin de doğuştan yapı bozukluğu ses kısıklığına yol açar. Tellerinin doğuştan kısa olması, ses tellerinin yapışık olması, ses tellerinin üzerinde oluklar (sulkus vokalis) oluşması,ses tellerinin birinin ya da her ikisinin aynı anda hareket kısıklığı sorunu yaşaması veya felç olması, larenks(gırtlak yapısının bozuk olması kişinin sesinin kısık çıkmasına yol açar. Bunların bir kısmı cerrahi müdahale ile müdahale ile kısmen düzelebilir. Bir kısmında ses terapisi ile mesafe kat edilebilir. Ancak doğuştan gelen ses kısıklığı sorununda tam düzelme biraz zordur.

B- sonradan oluşan ses kısıklığı hasta hatası olmayan ses kısıklığı: birçok ses bozukluğu sonradan oluşur. Bunların bir kısmında hastanın bir kusuru yoktur. Örneğin ses teli felcinde hastanın bir kusuru yoktur. Travma ya da bir enfeksiyon ses kısıklığına yol açabilir. Enfeksiyonlar, ses tellerinde ya da ses yollarında oluşan tümörler ses kısıklığına yol açabilir.Kullanılan ilaçlar bazen ses kısıklığı yapabilir.Hekimlerin cerrahi hatası ses bozukluğuna yol açabilir. Özellikle troid ameliyatlarından sonra ses kısılması çok olur.

C- Hasta hatası nedeni ile oluşan ses kısıklığı: ses bozukluklarının önemli bir kısmı hasta hatasıdır. Hasta sesini kötü kullandığı için ses kısılmıştır. Çok konuşmuştur, sigara, alkol kullanımı yoğudur. Sürekli bağırmıştır. Yüksek sesle konuşuyordur. Telefonla çok konuşuyordur.Acılı, baharatlı yeme yoğundur, asitli içecekleri çok tüketiyordur. Gece yatmadan yemek ve meyve yiyordur. Genel vücut yapısı gergin ve sinirlidir. Konuşurken streslidir. Özellikle hanımlarda temizlik yaparken kokulu, asitli temizlik malzemelerini çok kullanıyordur.Sonuçta polip, nodül, reinke ödemi gibi ses hastalıklarım ortaya çıkmaktadır.

Ses kısıklığının tedavisi

Ses kısıklığının iki tedavi çeşidi vardır.

1-Cerrahi operesyon. Birçok ses bozukluğunda maalesef cerrahi operasyon kaçınılmazdır. Ses terapisi ses kısıklığının tekrar ortaya çıkmaması içindir.

2- :Ses terapisi: nodül gibi bir çok ses kısıklığına yol açan etmenin ortadan kalkması, ameliyat olunsa bile tekrar ses kısıklığının ortaya çıkmaması için ses terapisi yapılır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)