Sıcak Hava ve Varis

Yazar Ahmet ArnazKalp Ve Damar Cerrahı • 8 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Sıcak havalar varisli damarların daha da kötüleşmesine sebep olur mu?

Varisli damarlar hakkında en çok sorulan sorulardan biri, “sıcak, varisli damarları daha da kötüleştirir mi?”, cevap ne yazık ki “evet”.

Sıcak banyolar, saunalar, sıcak su havuzları ve sıcak hava koşulları varisli damarların daha da kötüleşmesine sebep olmakla birlikte, bacakların ağırlaşması, ağrı, kramp ve kaşıntı gibi bunlara eşlik eden şikayetleri daha da kötüleştirebilir.

Peki bu durum varisli damarları nasıl etkiliyor, nasıl daha da kötü olmasına neden oluyor?

Vücudumuz ısındığında, bu duruma kendini serinletmeye çalışarak yanıt verir ve bunu, damarları genişleterek, cildin yüzeyine daha fazla kanın akmasını sağlayarak yapar. Bu durum varisli damarlara daha fazla kan akımı demektir ve damarlardan geçen kan hacmini arttırır. Bildiğiniz gibi, varisli damarlar kapakçıkların arızalı olduğu kanın olması gereken yönün tersine aktığı bir durumdur. O halde, soğutma mekanizmamız nedeni ile bu damarlara daha fazla kan aktığında, üzerlerine daha fazla baskı uygulayarak şişmeye, kanın bu damarlarda birikmesine ve hasara yol açabilir.

 

Peki biz bu durumdan nasıl korunabiliriz ?

 

Öncelikle, en basit çözüm, aşırı ısıdan kaçınmaktır. Bu, saunalardan, sıcak banyolardan ve uzun süre güneş altında kalmaktan uzak durmak demektir.

 

Sıcak havalarda, kendinizi serinletmek için önlemler alın; gölgede oturun, sıcak saatlerde (11:00 - 15:00) güneşten kaçının. Ayrıca bacaklarınızı serin tutmak için ıslak havlu veya soğuk jeller kullanılabilir, yine bunları tüm vücudunuzu serin tutmak için boynunuzun arkasına da uygulayabilirsiniz.  Ek olarak, susuz kalmanın da kramplara neden olabileceğini bilerek bol su içtiğinizden emin olun.

Kan akımının yerçekimine karşı gelerek kalbe doğru akmasını  sağlamak için fırsat buldukça bacaklarınızı kalbinizden daha yüksek seviyede duracak şekilde kaldırın. Ayrıca toplar damar kanının yine kalbe doğru akmasını sağlayan en önemli mekanizma olan kas pompasını çalıştırmak için egzersiz yapın, hareket halinde kalın. Bu aynı zamanda ayak ve ayak bileklerinde şişliğin önlenmesine de yardımcı olacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Arnaz Kalp Ve Damar Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)