Sınav Kaygısı

Yazar Ayşe Handan ÖzkanPsikolog • 2 Aralık 2019 • Yorumlar:

SINAV KAYGISI, ülkemizde sınava hazırlanan gençlerin yaşadığı standart bir durum haline geldi. Sınav zamanı yaklaştıkça, vakit daraldıkça bu endişeli hali bazı gençleri fazla etkiler durum almaktadır. Sınavların bu derece endişe verir nitelik taşıyor olması, bazı gençlerin bu durumu çok fazla etkilenerek yaşıyor olması çok zorlayıcı olabildiği gibi, kaygı durumunu da fazlasıyla pekiştirmeye yetebiliyor.

Öncelikle kaygının tanımını yapmakta yarar var. Kaygı kısaca endişe ile karışık üzüntü, tasa olarak da tanımlanan bir duygu durumudur. Herkes tarafından zaman zaman yaşanabilen, insanı bazen nefessiz kalmışcasına derin nefes alma ihtiyacına götüren farklı bir duygu ve duygular kümesidir.

Kaygının yaşandığı zaman diliminde, sanki insanın yüreğine çöreklenen ağır bir kütle vardır, kaldırılamayacak kadar yoğun, tanımlanamayacak kadar tuhaf ve içinden çıkılamayacak kadar da kişiyi çaresiz hissettirir. Genellikle de korku anında yaşanan duygulara benzer duygular yaşanır.

Korku ile kaygı temel farklılıklar göstermektedir.
KORKU
1- Korku halinde olan kişi, genellikle belli bir uyaran karşısında korkuyu yaşar.
2- Korkunun kaynağı bellidir.
3- Tehlikeli bir durum karşısında fiziksel tepkilerin açığa çıkması, hem de olumsuz duyguların kendini göstermesi ile şekillenir.
4- Mesela köpek tarafından kovalanmış birinin, köpek gördüğünde aynı şeyi tekrar yaşamaktan korkması durumu buna bir örnektir.

KAYGI
1- Kaygı da ise belli bir uyaran olmaksızın verilen bir tepkidir.
2- Genellikle kaygı hali ile korku halinde yaşanan yoğun duygular ve tepkiler birbirine benzerdir.
3- Fakat kaygı hali yaşayan kişi, kendisini ısıran bir köpek olmamasına ve yolda bir köpek görmemesine rağmen, sadece köpeği zihninde tahayyül etmesi bile kaygı halini yaşamasına neden olmaktadır.
4- Kaygı halinde; düşünceler ve verilen fiziksel tepkiler daima huzursuz, tedirgin ve gergin edicidir.
5- sınav kaygısı da bu duruma bir örnektir. Sınava henüz girilmemiş olmasına rağmen, sanki sınava girilmiş ve başarısız olunmuş gibi düşünülüp tepki verilir.

Bu gibi olumsuz düşüncelerin sıklıkla tekrar tekrar zihinde yaşanıyor olması, kişinin kaygı halini yoğun bir şekilde yaşamasına neden olur. Hâlbuki kaygı kişinin rahatlıkla baş edebileceği bir durumdur. Bunun için uygulanabilir yöntemler vardır. Bu yöntemler uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.
1- Fiziksel olarak oluşan belirtilerin kontrol altına alınması.
2- Kaygı öncesinde ve kaygı anında yaşanan sorunun ne olduğunu çözmek.
3- Nefes, kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olabilecek desteğin sağlanması.
4- Vücut kaslarının yavaş yavaş gevşetilmesi için destek sağlanması.
5- Son ve üçüncü adım “imajinasyon” tekniğidir. Bu tekniği “güvenli yer egzersizi” de denmektedir. Sınav kaygısı yaşayan kişilere mutlaka önerilmektedir. Güvenli yer kişinin kendini güvende hissettiği, rahatladığı ve her zaman da rahatlamak için zihninde hayal ettiği her hangi bir mekândır.

Sonuç olarak; kaygı veya sınav kaygısı yaşadığımız zaman içerisinde başımıza gelebilecek bir durumdur.
1- Kaygı halinin, yoğun olması fiziksel olarak, ruhsal olarak rahatsızlık verici olması en kısa zamanda uzman desteği alınması gerektiğinin göstergesidir.
2- Kaygı hali ve kaygı haline neden olan sebepler farkında olmadan hayatımıze etkiliyor olabilir.
3- Güven ilişkisi kurabildiğimiz terapist ve uzman desteği ile kaygı üzerinden gelinebilecek bir durumdur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)