Sınavlara Yönelik Bir Performans Geliştirme Programı "Pergel"

Yazar Sema Şahin Erol • 19 Ocak 2024 • Yorumlar:

“Sınava çalışamıyorum. O gün olacaklar zihnimden gitmiyor.”

“Sınavlarda terliyorum / ellerim sırılsıklam oluyor / sınavdan önce sınav sırasında karnım ağrıyor / midem bulanıyor / konsantre olamıyorum.”

“Ya yapamazsam ve rezil olursam…”

“Uzun süredir hazırlanıyorum, iyi olduğuma inanıyorum. Ancak birkaç saatle sınırlı, tekrarı olmayan bir değerlendirme beni çok kaygılandırıyor. Ya o gün yapamazsam !”

“Bu proje benim için çok önemli ve sunum günü başarısız olmaktan korkuyorum.”

“Sahnede olmak istiyorum. Çok da seviyorum ama insanların düşünceleri beni korkutuyor.”

“Defalarca sınava girdim. Ales, Yds, bunlardan biri ama kendimi olumsuzu düşünmekten alıkoyamıyorum.”

Bu düşünceler sınanan, yarışmalara katılan veya kısıtlı bir zaman içerisinde herhangi bir performans sergileyen bireylerin ortak endişelerindendir. Bu durum bazen hazırlık sürecini engellerken, zorlaştırırken bazen sınav anına etki eder. Sınav anında, sunum, gösteri anında bilgilerini maksimum derecede kullanmayı hedefleyen kişiler endişelenirler.

Ülkemizde okullardaki sınavlar, lise ve üniversitelere giriş sınavı, özel yetenek sınavları, mülakatlar, ales, yds sınavları gibi süreçte birçok sınava maruz kalınıyor. Peki, performansın gösterileceği o anda zihnimize üşüşen onlarca otomatik düşünce ile nasıl baş edeceğiz ? Bu düşünceler sonucunda oluşan duygularımızı nasıl kontrol edeceğiz ? Nasıl bir çalışma tekniği uygulamalıyız ? Nasıl bir beslenme programı izlemeliyiz ?

Bu sorulardan yola çıkılarak geliştirilen “PERGEL (Performans Geliştirme) Programı ile 8-10 seanslık bireysel görüşmelerle; kişinin olumlu / olumsuz otomatik düşüncelerle baş etmesini sağladıktan sonra kontrol altına alınmış kaygı ile kişiye özgü maksimum performansa ulaşmak; bunun yanı sıra sınava hazırlık dönemindeki tüm çevresel etmenleri ve alışkanlıkları doğru düzenlemeye yönelik “sınav koçluğu” ile bireye eşlik ediyoruz. Hedeflenen sınava yönelik çalışırken etkisini girilen diğer sınavlarda, sunumlarda görmekte program sayesinde ihtiyaç halinde pratik uygulanabilirliğiyle kişinin sürecini kolaylaştırmasına, başarısını arttırmasına eşlik ediyoruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)