Sinüs Lifting Operasyonu & Sinüs Yükseltme Operasyonu Nedir Ne Zaman Yapılır?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

Üst çene azı bölgesinde dişlerin kaybından sonra en çok yaşanılan problem bu bölgedeki maksiller sinüslerin aşağı yönde sarkması ve implant yerleştirilecek kemik miktarını azaltmasıdır. Bu sorunun çözümü için farklı tedavi protokolleri geliştirilmiştir. Kısa implant uygulamaları, implantları sinüs boşluğunun sağına yada soluna konumlandırmak yada sinüs lifting operasyonu ile yeniden kemik oluşturmak bunlardan bazılarıdır.

Bu operasyon lokal anestezi altında gerçekleştirilen hassas bir ameliyattır. Amaç yıllar içinde aşağı sarkan sinüs membranını yukarı kaldırıp varolan boşluğu kemik greftleri ile doldurarak yeniden kemik elde etmektir. Operasyonun süresi çoğu zaman yarım saat ile 1 saat arasında değişir. işlem sonrasında kemikleşmenin tamamlanması ise 4-6 ay arasında sürebilir. Bu operasyon implant ameliyatı ile birlikte ya da implant ameliyatından önce planlanabilir bu durum operasyonu gerçekleştirecek hekimin vereceği bir karardır. Sinüs lifting operasyonu günümüzde en sık uygulanan kemik arttırıcı yöntemlerden biridir, uzun dönem başarısı kanıtlanmış güvenilir bir işlemdir. Hastalarımızın post operatif dönemde fazla şikayeti olmaz, ilaçlar hastalarımızın bu süreci rahat geçirmelerinde yeterli olur.

Sinüs yükseltme operasyonunda kullanılan kemik greftlerinin kalitesi kemikleşmeyi direk etkileyen en önemli faktördür. Bu ameliyatta hangi greft materyalinin kullanılması gerektiği ile ilgili diş hekiminize mutlaka danışın. Bir diğer önemli faktör ise yeterli iyileşme süresinin beklenmesidir, bu tedavi protolünde iyileşme süresinin uzun olması hastalarımızın sabırsızlanmasına sebep olmaktadır ve hastalarımız yeterli iyileşmeyi beklemeden porselen dişlerine kavuşmak istemektedirler. İyileşme süresi kemikleşecek sinüs boşluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir; sinüs boşluğu adeta bir balonun içi gibi düşünürlerse balon ne kadar küçük ise iyileşme o kadar hızlı olur.

Bu ameliyattan sonra sigara kullanımından, şiddetli hapşurmadan ve sümkürme hareketinden özellikle kaçınılmalıdır, baş olabildiğince yukarıda tutulmalı uyurken yüksek bir yastık tercih edilmelidir. Sinüs yükseltme operasyonundan sonra implant operasyonlarından sonra görülmeyen burundan kan gelmesi gibi komplikasyonlar görülebilir, bu durum normal karşılanmalı hastalarımızı korkutmamalıdır. Ayrıca operasyon bölgesine dışarıdan soğuk kompres uygulaması ve postoperatif antibiyotiklerin ile antibakteriyel ağız gargaralarının kullanımı yara yerinin rahat bir şekilde iyileşmesi için büyük önem taşır. Çok sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketiminden ve vücut ısısını arttıracak spor, sıcak banyo gibi aktivitelerden postoperatif kanamayı ve ödemi arttıracağı için uzak durulmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)