Şizofreni ve ilişkili psikotik bozukluklar, kişinin düşünce, duygu ve algı dünyasında ciddi bozulmalarla seyreden ruhsal durumlardır. Bu bozukluklarda gerçeklikle bağı zayıflar, kişi sanrılar ve halüsinasyonlar yaşayabilir. Psikotik belirtiler bireyin sosyal yaşamını, işlevselliğini ve duygusal dengesini derinden etkileyebilmektedir. Şizofreni spektrum bozuklukları erken dönemde tanı ve müdahale edilmediğinde kronikleşme eğilimindedir.
Şizofreni ve psikotik bozuklukların nedenleri biyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle açıklanmaktadır. Genetik yatkınlık en önemli risk faktörlerinden biridir. Beyindeki dopamin ve diğer nörotransmitter sistemlerindeki dengesizlikler biyolojik zemini oluşturmaktadır. Erken dönem travmalar, stresli yaşam olayları ve madde kullanımı çevresel tetikleyiciler arasında yer almaktadır.
Sanrı, halüsinasyon ve düşünce bozuklukları kişinin günlük yaşamını ve işlevselliğini belirgin biçimde bozuyorsa, güvenlik riski oluşturuyorsa veya aile içi ilişkiler ciddi şekilde etkileniyorsa profesyonel yardım alınması gereklidir. Psikiyatri ve psikoterapi desteği tedavinin temelini oluşturur.
Şizofreni ve ilişkili psikotik bozukluklar, bireyin yaşamını köklü biçimde etkileyebilen ciddi ruhsal durumlardır. Ancak psikiyatri ve psikoterapi desteğiyle belirtiler yönetilebilir, birey daha işlevsel ve dengeli bir yaşam sürdürebilir. Sabır, destek ve profesyonel yaklaşımlar bu süreçte en önemli dayanaklardır. Esenlikle kendi yolunuzu bulma dileğiyle…