SOFRANIZA RENK KATIN..

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 14 Ocak 2018 • Yorumlar:

Sofralarınızı renklendirirken tatlandırmak tatlandırırken sağlıkla donatmak istiyorsanız baharatlardan faydalanabilirsiniz. Baharatlar kanser, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve daha birçok hastalığa karşı koruyucudur. Baharat ve bitkilerin antioksidan özellikleri oldukça yüksektir bu sayede immün sistemimizi güçlendirici bir etkisi vardır.

Baharatların hasat tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Tüketilmediği takdirde biyoyararlılığı azalır ve toksik madde oluşumu gözlenebilir. Baharatları saklarken güneş görmemesine, nemli ortamda tutulmamasına ve ağzı kapalı kaplarda saklanmasına dikkat edilmelidir.

Bundan sonra yemekleriniz daha renkli, vücudunuz daha sağlıklı olsun diye rahatlıkla tüketebileceğiniz 13 muhteşem baharat:

  • ZENCEFİL: Kanserden koruyucudur. Enfeksiyon gidericidir. Doğal ağrı kesicidir. Hafızayı güçlendirmektedir alzheimera karşı koruyucu özelliği vardır. Mide bulantılarına karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığından korumaktadır. Kanı temizleyici, kalp ritmini düzenleyicidir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.

  • TARÇIN: Tüketilen besinlerin yağa dönüşüm hızını yavaşlatır ve kan şekerimizi dengeleyicidir. Kan şekerimizi dengelediği için şeker hastalığına yakalanma riskimizi azaltır. Anti-mikrobiyal bir baharattır. Tarçını taze zencefil ile karıştırdığınız takdirde gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yapar.

  • KIRMIZIBİBER: İçeriğinde bulunan kapsaisin ile anti-tümör etkisi göstermektedir. Antioksidan kapasitesi yüksek diyeceğimiz bir baharattır. Ve immün sistemimizi güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskimizi azaltır. Tüm bunların yanı sıra %25 enerji yakımını arttırmaktadır.

  • BİBERİYE: Hafıza iyi gelerek alzheimerdan koruyucudur. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Ödem sorunu yaşayan bireyler için iyi bir kaynaktır. Eklem, kas ağrılarının azalmasının yanı sıra günümüz de durmadan yayılan kanser hastalığının da yayılma hızını azaltabileceği görülmüştür.

  • SARIMSAK: Allisin maddesini içerir ve bu madde sayesinde hastalıklardan koruyucudur. Kötü kolesterolü (LDL) azalmasını sağlar, kalp sağlığını korur ve kan basıncını azaltıcı etki gösterir.

  • FESLEĞEN: Flavonoidlerden zengindir. Artrit sorunu yaşayan kişiler de ağrıyı azaltıcı etki gösterir. Magnezyum içeriği yüksektir dolaşım sistemi rahatsızlıkları olan bireyler için iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda bu özelliği ile kalp dostudur.

  • KARABİBER: Anti-oksidan ve anti-bakteriyel özelliğine sahip olan hemen hemen her yemeğe kullandığımız baharattır. Piperin maddesi ile metabolizmamızı hızlandırır, ter oluşumunu arttırır, gaz oluşumunu azaltır ve diüretik (idrar atımı) bir baharattır. Manganez, K vitamini, demirin iyi kaynağı olarak bilinir.

  • KİMYON: Alerjik kişiler için, mide-barsak sorunları yaşayan kişiler için iyi bir kaynaktır. Sindirimi kolaylaştıran ve gaz oluşumuna neden olan bir baharattır. Helicobacter pylori denen bakterinin gelişimini engeller ve bu sayede mide tümörünü engelleyebilir. Kimyon+sebze veya kimyon+baklagil sindirim rahatsızlığı yaşayanlar için iyi bir çözümdür bu nokta da kimyonun sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile sebze veya baklagillerin lif oranı iyi bir ikilidir.

  • KEKİK: Anti-septiktir, immün sistemimizi koruyucu güzel kokulu ve çoğu yemekle uyum içerisinde olan baharattır.

  • NANE: Nane denildiği zaman hemen aklımıza hasta olduğumuz ve nane limon kaynatılan günler gelir. Peki, bunun neden böyle olduğunu neden nane çayı içtiğimizi hiç düşündünüz mü? Nane sindirimi kolaylaştırıcı, mideyi rahatlatıcı ve bulantıları giderici bir baharattır. Aynı zamanda anti-mikrobiyal özellik göstermektedir.

  • MERCANKÖŞK: Uykusuzluk sorunu yaşayanları için iyi bir kaynaktır. Sakinleştirici özelliği vardır. Emzirirken anne sütünü arttırıcı etki yapar ve gaz gidericidir.

  • ZERDAÇAL: Körinin ana maddesi olan hint asıllı sarı renkli bir baharattır. Demir, manganez, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Curcumin maddesini içerir ve bu nedenle antidepresan gibi etki göstermektedir. Anti-inflamatuar yani iltihap önleyici bir baharattır. Kanser hücrelerinin büyümesinin engellenmesinde önemli bir baharattır. Çocuklarda lösemi riskini azaltıcı ve kolesterol düşürücü olarak bilinir.

  • Kakule: Hazımsızlığı önleyici bir baharattır. Sindirim sistemi sorunları yaşayan kişiler için faydalı olacaktır.

*Herhangi bir hastalığı olan bireyler uzmana danışmadan kullanmamaya dikkat etmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)