SOĞUK KIŞ GECELERİNİN SICAK DOSTLARI

Yazar Deniz Zünbülcan AdıtatarDiyetisyen • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

Soğuk havaların geldiği bu günlerde nasıl kıyafetlerimize, ısınmamıza dikkat ediyorsak biz farkında olmadan metabolizmamızda kendini koruma altına alıyor. Ve enerji harcamak yerine yağ dokusunu koruyarak mevsime tepki veriyor. İşte bu günlerde bizlerin basit karbonhidrat içeren besinlere eğilimi artıyor ve soluğu marketlerde abur cubur reyonlarında alıyoruz. Bu noktada abur cubur tüketimini azaltmak için yeme sıklığı ve saat düzeni oldukça önemli bir yer tutuyor. Basit karbonhidratlı gıdaların neler olduğuna değinecek olursak; hamur işi, şekerleme, gofret gibi kan şekerimizde ani değişiklikler yaptıran gıdalardır. Basit karbonhidratlar yerine tam tahıllı ürünler, kuru meyveler yada yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları seçtiğimiz takdirde kan şekerimiz daha düzenli bir şekilde artıp azalacak ve tatlıya olan isteğimiz azalacaktır.

Kış mevsiminde gecelerin uzaması ile beraber geceleri atıştırmalıklara olan eğilimimiz artıyor peki bu uzun soğuk gecelerde sıcak dostlarımız kimler olmalı gelin bir bakalım!

SAHLEP: 1 çay bardağı sahlep yaklaşık olarak 85-90 kaloridir. Bağırsak çalıştırıcı, öksürük tedavi edici ve immün sistemi güçlendirici soğuk kış gecelerinde keyifli sohbetlerimizde bizleri yalnız bırakmayan salep şeker içeriği nedeniyle diyabetli bireylerin dikkat etmesi gereken içeceklerdendir.

BOZA: Sahlebe göre biraz daha kalorili olan bozanın 1 çay bardağı yaklaşık olarak 240 kaloridir. Bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Darı, su ve şekerden oluşan bozanın B vitaminleri, kalsiyum (Ca), fosfor (P) ve çinko (Zn) içeriği yüksektir.

SU: Vücut ısısının dengede tutulması için su önemli bir yer tutmaktadır. Her mevsimden daha zordur kışın su içmek bu nedenle sularınızı meyve parçaları ile renklendirebilir ve tatlandırabilirsiniz. Unutmayın! Günlük almanız gereken su miktarı bayansanız en az 2 litre ise erkekseniz bu miktar 2,5 litreye çıkıyor! Suyunuz gün boyunca yanınızda olsun üstelik 0 kalorilik bir dosttur SU unutmayın.

BİTKİ ÇAYLARI: Sıvı alımınızı karşılamak için su dışında bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Ancak ben çay, kahve içiyorum su tüketiyorum düşüncesi oldukça yanlıştır. Çünkü çay ve kahve diüretik içeceklerdir yani su ihtiyacınızı arttırırlar. Bu nedenle çay, kahve içtiğiniz zaman daha az değil daha çok su tüketmelisiniz. Ihlamur, adaçayı, yeşil çay gibi bitki çayları soğuk kış gecelerinde şekersiz tükettiğiniz takdirde 0 kalorilik sıcak bir dost olmaya adaydır!

KESTANE: C vitamini içeriği ile antioksidan özellik gösterir. Folik asit içeriği ile DNA yapımında görevlidir. A vitamini içeriği ile göz sağlığı için faydalıdır. Kalp-damar hastalıklarını önleyicidir. Yağ oranı düşük olmakla beraber yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. Karbonhidrat içeriğinin yüksek olması nedeniyle diyabetli bireylerin dikkat etmesi gereken besinlerdendir. 3 kestanenin 1 dilim ekmeğe eş değer olduğu unutulmamalıdır.

MEYVELER VE MEYVESULARI: Vücut direncimizi arttırmak ve immün sistemimizi güçlendirmek için C vitamini deposu olan meyveler hepimizin uzun kış gecelerinde vazgeçilmezi. Kış aylarında bol olan portakal, mandalina, greyfurt, nar gibi antioksidan içerikleri yüksek meyveler tüketilmelidir. Kolesterol düşürücü kalp dostu etki yaparken kanserden korunmak içinde oldukça önemli yer tutarlar. Asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Bu noktada bir bardak meyve suyunun içeriğindeki meyve sayısına, artan karbonhidrat miktarına ve bunlarla beraber kalorisine dikkat edilmelidir. (İlaç tüketen kişilerin greyfurt tüketmeden önce doktorlarına danışmaları oldukça önemlidir.)

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)