Şok Diyetler ve Olumsuz Etkileri

Yazar Gülsüm KınalıDiyetisyen • 9 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Bahar ayları geldi, yaz mevsimi kapıda. Genellikle bu zamanlarda nasıl en kısa zamanda kilo verilir bu araştırılıyor. Yaza kadar acilen çok fit olmalıyım düşüncesi sizi harekete geçiriyor olabilir.

Özellikle internette yazdığınızda karşınıza çıkan 1 haftada 5 kg verdiren diyet, çilek diyeti, kabak diyeti, lahana diyeti gibi diyetler.. Yani bizim deyimimizle şok diyetler.

ŞOK DİYET NEDİR?

Şok diyetler; düşük kalorili, genellikle tek tip beslenmeden oluşan ya da sadece sıvı alımından oluşan 1000 kcal ve altında olan diyetlerdir.

OLUMSUZ ETKİLERİ

Bu tarz diyetleri uyguladığınızda tartıda kısa vadede harika sonuçlar görebilirsiniz. Ama bu kaybettiğiniz yağ değil su ve kas kaybıdır. Bu durum metabolizmanızı olumsuz etkiler. Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda aç olarak verdiğiniz bu kiloları kısa vadede hızlı bir şekilde alırsınız. Biz buna klinikte ‘yo-yo sendromu’ diyoruz. Bu bir döngü haline geliyor. Şok diyetler uygulayıp hızlıca kilo veriyorsunuz. Sonra kısa sürede eski alışkanlıklarınıza dönüp hızla verdiğiniz kiloları tekrar alıyorsunuz. Yapılan araştırmalar şok diyet uygulayan bireylerin şok diyet sonrası yeme ataklarının öncekine göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda bu tarz diyetler vitamin mineral eksikliklerine, bağışıklık siteminizin zayıflamasına neden olur.

Bu yüzden lütfen oradan buradan duyduğunuz diyetleri uygulamayın. Uzun dönemde uygulayabileceğiniz, size uygun ,sağlıklı ve dengeli beslenmenin olduğu beslenme programıyla kilo vermeyi hedefleyin. Sadece hedefiniz zayıflamak olmasın. Bunu sağlıklı ve dengeli bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefleyin.

Unutmayın; tek bir besin size ne kilo aldırır ne de sizi zayıflatır. Üniversiteden hocam hep şunu söylerdi siz beslenme ve diyet uzmanısınız sizin göreviniz sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak. Yani sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayat stili haline getirmeniz.

Eğer ideal kilonuza ulaşmak, zayıflamak istiyorsanız mutlaka bunu bir uzman yardımıyla yapın.

                                                                                                                        Sağlıklı ve huzurlu günlere..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)