Sömestr

Yazar Kaan YavuzÇocuk Psikiyatristi • 5 Şubat 2017 • Yorumlar:

TATİL = DİNLENCE

Her yıl MEB tarafından belirlenen sömestre tatilinin bu yılki başlangıç tarihi 22 Ocak olarak belirlendi. Tabi her yıl olduğu gibi bu yılda birçok veli ve öğrenci tatili nasıl değerlendirmesi gerektiği ile ilgili tüyolar almak istiyor bizler tarafından. Bu yazım işte tam olarak velilerin ve öğrencilerin ihtiyacını gidermek hasebiyle kaleme alınmıştır.
Son yıllarda hepimizin de farkında olduğu üzere öğrenciler oldukça yoğun bir tempo içinde bazı hedeflere ulaşabilmek adına çalışmaktadırlar. Özellikle sınava hazırlanan öğrenciler gündüzleri okulda,akşamları özel derslerde geçen yaşamlarının arasında tatile ciddi anlamda ihtiyaç duymaktadırlar. Bunu hem seminerlerimde duyduklarımdan hem de kendi danışanlarımdan yola çıkarak söyleyebilirim. Bu noktada işte tatilin önemi ortaya çıkmakta ve bir soluk alma periyodu olarak değerlendirilmesi gerektiği kanısındayım. Bazı uzmanların tatil yaklaşımlarını üzülerek takip etmekte ve nacizane kendi yaklaşımımı belirtmek isterim.Öğrenciler sanki birer makinaymışcasına yaklaşıp tatili ders çalışarak geçirmeleri gerektiği tavsiyelerine katılmadığımı,tatil zamanı dinlence ağırlıklı geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ancak bu dinlenceden kastım bireyin “yan gelip yatması” değildir. Herkesin elinde bulunan imkanlar ve istekleri doğrultusunda kültürel aktivitelere katılması,sportif faaliyetlerde bulunması,sosyal aktiviteler gerçekleştirmesi,kendine vakit ayırması,ailesiyle zaman geçirmesidir kastettiğim. Tabi bu çeşitliliğin içine kişinin ödev,ders,test çözme vb. sorumlulukları serpiştirmesi oldukça faydalı olacaktır.

;Benim siz değerli öğrencilere ve velilere vermek istediğim iki parola bulunmaktadır verimli bir sömestr için. Birincisi “tatil zamanı tatil,okul zamanı okul,işi zamanı iş” sorumluluğunu edinmiş olmalı ve bu bilinçle hareket etmeliyiz. İkincisi ise “tatili fırsata dönüştürün” parolasıdır. Bunu gerçekleştirebilmek için yukarıda belirtmiş olduğum aktivite çeşitliliği ile birlikte aralara sepiştirebileceğiniz çalışmalar tatilinizin hem verimli hem de dinlenerek ,eğlenerek geçmesini sağlayacaktır.
Herkese şimdiden iyi tatiller diliyorum. Umarım tatiliniz sağlıklı, huzurlu ve verimli geçer.

Sağlıcakla kalın...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)