Makaleler 27/03/2026

Sosyal Kimlik Yaklaşımı: "Ben"den "Biz"e Giden Yol - Uzm. Psk. Esra Özel

Esra Özel Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi
Esra Özel
Psikoloji, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Çocuk Gelişimi

Sosyal Kimlik Yaklaşımı: "Ben"den “Biz"e Giden Yol”

Henri Tajfel ve John Turner tarafından geliştirilen bu yaklaşım, bireyin davranışlarını sadece kişiliğiyle değil, ait olduğu gruplarla açıklar.

1. Benliğin İki Yüzü

Tajfel’e göre benliğimiz iki ana parçadan oluşur. İçinde bulunduğumuz duruma göre bu kimliklerden biri “belirgin” hale gelir:
• Bireysel Kimlik: “Ben zekiyim, ben dürüstüm.” (Kişisel özellikler)
• Sosyal Kimlik: “Ben Türk’üm, ben psikoloğum, ben Fenerbahçeliyim.” (Grup üyelikleri)

2. Minimal Grup Paradigması: Hiç Yoktan Grup Olmak

Tajfel’in en büyük keşfi şuydu: İnsanların birbirini kayırması için derin bir tarihe veya ortak bir çıkara gerek yoktur. Sadece “siz X grubundasınız, onlar Y grubunda” demek bile:
• İç Grup Kayırmacılığına: Kendi grubuna daha fazla kaynak ayırma.
• Dış Grup Ayrımcılığına: Diğer grubu aşağı görme eğilimine neden olur.

3. Sosyal Sınıflandırma ve Depersonalizasyon (Turner)

John Turner, Tajfel’in kuramını bilişsel düzeye taşıdı. Bir gruba ait olduğumuzda “Depersonalizasyon” yaşarız. Bu, kendimizi artık “eşsiz bir birey” olarak değil, “grubun bir prototipi” olarak görmemizdir.
• Öz Kalıpyargılama: Grubumuzun özelliklerini kendi üzerimize giymek. (Örn: “Ben bir akademisyenim, o halde titiz ve araştırmacı olmalıyım.”)
• Uygunluk (Fit): Kendimizi neye göre sınıflandıracağımızı ortam belirler. Bir odada tek kadınsanız “kadın” kimliğiniz, yabancı bir ülkede tek Türk iseniz “ulusal” kimliğiniz belirginleşir.

4. Sosyal Karşılaştırma ve Öz Saygı

Neden kendi grubumuzu daha çok seviyoruz? Çünkü olumlu sosyal kimlik peşindeyiz.
• Grubumuz başarılıysa (örn: tuttuğumuz takım şampiyon olduysa), bu bizim benlik saygımızı (self-esteem) yükseltir.
Grubumuz düşük statüdeyse, ya grubu terk ederiz (sosyal hareketlilik) ya da grubumuzun değerini artırmaya çalışırız (sosyal yaratıcılık).

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.