Sporcu Beslenmesi

Yazar Ekin ÇilingirDiyetisyen • 24 Kasım 2016 • Yorumlar:

Sporcunun performansı ve başarılarının devamlılığı sporcu beslenmesinde gizlidir. Sporcu uygun antrenmanlar eşliğinde, uygun yaşam tarzı ile sağlıklı beslendiğinde performansı ciddi ölçüde artar.

Sporcunun yaptığı sporun çeşidine, sporun yapılma süresine ve sıklığını göre beslenme düzeni ve besin gereksinimleri farklılık gösterir. Bazı sporculara karbonhidrat yüklemesi denilen strateji uygulanırken, diğerlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.

Sporcunun antrenmanın öncesinde ve sonrasındaki beslenmesi de önemlidir. Sporcu antrenman yarış ya da müsabakadan önce ihtiyacı olan uygun besinleri seçtiği takdirde, yarıştan önce gerekli kaynakları alır ve performansı artar. Yarış sonrası ise kaybolan enerji uygun besinlerle depolamalıdır.

Sporcu beslenmesindeki bir diğer konuda sıvı tüketimidir. Ter ile kaybolan sıvı miktarı normal insanlara göre daha fazladır ve bu yüzden kaybolan suyun yerine konmasında hangi içeceklerin ne ölçüde kullanılacağı bir diyetisyen tarafından belirlenmelidir.

Ergojenik yardımlar günümüzde birçok sporcunun ilgisini çekmektedir; fakat ergojenik yardımların çeşitleri, etken maddeleri, kullanım dozları ve olası yan etkileri iyi bilinmelidir. Sporcu maddi ve manevi kayba uğramak için bu konuda diyetisyene başvurmalıdır.

Aktif spor hayatı olanlar sporcularda görülen bazı hastalıklara karşı dikkatli olmalıdır. Vücudun aşırı su kaybetmesi, su zehirlenmesi ve kadınlarda sporcu kadın triadı sporcuyu olumsuz yönde etkiler. Bu gibi sorunların oluşmaması sporcunun profesyonel hayatını devam ettirmesinde önemlidir.

Kilo kategorisinde yarışanlar başta olmak üzere sporcuların birçoğunda kilo alma korkusu vardır ve bu yüzden bazen sporcular hızlı zayıflama yöntemlerine başvururlar. Yeme bozukluğu da sporcunun performansının düşmesine yol açar.

Sporcunun yaşam standartlarını, vücut yapısını ve uğraştığı dalı göz önünde bulundurarak ona sağlıklı bir beslenme programı hazırlamak ve bu şekilde onun başarısına katkıda bulunmak amaçlarımızı oluşturmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)