YAZA VEDA EDERKEN

Yazar Ekin ÇilingirDiyetisyen • 24 Kasım 2016 • Yorumlar:

Yaz mevsimini sonlandırıp, sonbahara geçiş yaptığımız şu günlerde; Vücudumuz da bir eğlence döneminden, dinlenme dönemine geçiş hazırlığındadır.

Sonbaharla birlikte;  kendimize zaman ayırmanın daha kolay olduğu, günümüzü planlarken daha az yoldan çıkaranla  baş etmemiz gereken bir döneme giriyoruz.

Akşam etkinlikleri, düğün organizasyonları, tatil planları yerini mecburi kapalı mekan etkinliklerine ev içinde daha çok zaman geçirmeye bırakırken; direnç düşüklükleri ve grip salgınlarıyla daha sık karşılaşılabilecek bir döneme geçiş yapılmakta…

 

 

Beslenmemiz de bu sakinlikten etkilenerek; yaz döneminin popüler diyetlerinin etkisinden sıyrılmalı, hızlı kilo kaybı hedeflediğimiz bikini diyetleri yerine uzun vadede sağlıklı ve dengeli beslenmenin gerçek başarı olduğu tekrar hatırlanmalıdır.

 

 

Sağlıklı ve dengeli beslenme;

“Tüm besin gruplarını içeren,

Sıvı tüketiminde kontrollü,

Bitkisel kaynaklı yağ tüketiminin (ceviz, fındık, badem, zeytinyağı) hayvansal kaynakllı yağ tüketimine kıyasla daha önde olduğu,

Basit  ve yapay karbonhidrat kaynaklarından(şeker, rafine un gibi..) alınan enerjinin yerini tam tahıl gruplarına, meyvenin doğal şekerine bıraktığı,

Doğru porsiyon seçiminin ön planda tutulduğu bir düzen” olarak tanımlanmalı ve bu ilkeler doğrultusunda kişinin kendi yaşamına uygun planlanmalıdır.

 

Ev dışı öğün tüketiminin ve evde misafir ağırlamanın yaz mevsimine göre azalmış olması bize kendi mutfağımızda, kendi sağlıklı pişirme tekniklerimizi uygulayabilme şansı sağlar. Kendimiz için daha doğru porsiyonları belirleyerek daha sağlıklı öğünler planlayabiliriz.

 

Sebze yemekleri, yağ oranı düşük ve protein açısından zengin çorba tarifleri, yanına çiğ sebze/ salata eklenmiş ızgara veya yağsız et/tavuk/balık seçenekleri, ara öğünlere eklediğimiz meyve, çiğ kuruyemiş, süt/yoğurt  alternatifleri ile yazdan kışa geçiş dönemini hem formda hem de geçiş mevsimi hastalıklarından uzak tamamlamak mümkün!

 

Dışarıya verdiğmiz dikkati tekrar evimize, kendi yaşamımıza ve bedenimize çevirmemiz gerektiğini söylemeye başlayan mevsim rüzgarları ve sonbahar kışı sağlıklı ve formda karşılamak için tam olarak ihtiyacımız olan zaman.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)