Sporla İlgili Yaralanmaları Önlemek İçin 5 İpucu

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 26 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Sporla İlgili Yaralanmaları Önlemek İçin 5 İpucu

Spor yaralanmaları genellikle iki farklı nedenden dolayı ortaya çıkar: travma ve aşırı kullanım. Vücut şu anki fiziksel sınırlarını aştığında aşırı kullanım yaralanmaları görülür; ancak, aşırı mesafeler ya da yetersiz ısınmalar yapmak gibi kötü teknikler ve eğitim hataları sıklıkla bu duruma katkıda bulunur.

1. Gerçekçi hedefler koyun.

Hedefleri belirlemek ve onları elde etmek için çok çalışmak son derece önemli. Hedeflerin gerçekçi, ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması çok önemlidir. Hedefiniz daha fazla tur yüzmek, belirli bir miktar ağırlık kaldırmak veya belirli bir mesafe çalıştırmak gibi elde edilebilir bir hedef olmalıdır.

2. Planlayın ve hazırlayın.

Düzenli olarak egzersize başlamayı planlıyorsanız veya yeni bir programı başlatmak istiyorsanız, öncelikle birinci basamak sağlık kuruluşunuzla görüşün ve seçeneklerinizi tartışın. Ayrıca, spor programınız için gerekli olan uygun teknikleri öğrenmek için zaman ayırın.

3. Isınır ve soğutulur.

Fiziksel aktiviteden önce ısınmak önemlidir çünkü araştırmalar ısıtılmış bir kasın gerilmesinin daha az olduğunu göstermiştir. Bunu başarmak için, egzersizinize başlamadan önce biraz hafif yürüyüş veya koşu önerilir; daha sonra kaslarınızın yavaşça soğumasına yardımcı olmak için aynı egzersiz tekrar önerir. Yaralanmayı önlemenin bir diğer önemli yolu, esnekliğinizi arttırmaktır.

4. Zaman ayırın.

Kendinizi çok zorlamayın. Forma girmek veya yeni bir spor öğrenmek zaman alır Kemiklerimizin, eklemlerimizin kaslardaki streslere uyum sağlamayı öğrenmesi zamanla olur bunun için eğitim düzeylerini kademeli olarak arttırmak gerek. Örneğin, koşu yaparken kilometreyi kademeli olarak artırın ve antrenmanlar arasında iyileşmek için kendinize bol zaman ayırın.

5. Vücudunuzu dinleyin.

Vücudunuz çok fazla stres işareti gösteriyorsa faaliyetlerinizi ayarlayın. Hafif ve kısa bir kas ağrısı genellikle 'iyi ağrı' olarak düşünülürken, eklemlerinizdeki ağrı normal değildir ve yavaşlamanızı gerektiren bir işarettir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)