SSVD İçin Uygun Bir Aday Mısın?

Sezeryan sonrası vajinal doğum için uygun bir aday mısın? Ya SSVD’un yararları risklerden ağır basarsa? Seçim, elbette siz değerli anne adaylarının... Bebeğiniz ve kendiniz için en doğru tercihi yapabilmeniz maksadıyla, artılarını ve eksileriyle sezeryan sonrası vajinal doğumu sizler için açıklamak istedim.
Daha önce sezaryen doğum ile bir bebek doğurduysanız, bir sonraki hamileliğiniz sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD) veya planlı bir sezaryen ile gerçekleşebilir. Bu tamamen tıbbi durumunuza bağlıdır. Ancak, daha önceden; “Bir kez sezaryen olduysanız, daima sezaryen olmanız lazım.” gibi bir inanış vardı. Günümüzde bu durum, artık çoğu anne adayı için geçerliliğini yitirmiştir.
Sezaryen ile doğum yapmış kadınlar bir sonraki bebeklerini, tıbbi endişeler veya riskler yoksa, vajinal doğum ile dünyaya getirebilirler. Yine de SSVD mi yoksa, planlı sezaryen mi tercih edileceği kararını vermek zor olabilir. Bunun için, mutlaka göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan bahsetmekte fayda görüyorum.
SSVD İçin Uygun Bir Aday Mısınız?
Her ne kadar SSVD kararı kişisel bir karar olsa da, dikkatli ve kapsamlı bir tıbbi tavsiyeye dayanmalıdır.   SSVD tecrübe eden kadınların çoğu, daha önce hem vajinal hem sezaryen doğum yapmış olanlardan oluşuyor. • Normal doğum yapmanıza engel herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, • Önceki sezaryeninizde dikey kesi atılmadıysa (çünkü bu durum, rahim rüptürü riskini artırabilir) • En fazla 2 defa enine sezaryen yaptırdıysanız, • Daha önce rahimle ilgili, herhangi bir nedenle ameliyat geçirmediyseniz, • Doğum kanalı uygunsa veya bu bölgede doğuştan bir darlık yoksa, • Bebeğin eşi doğum kanalını kapatmıyorsa, • Diyabet veya yüksek tansiyon hastası değilseniz, SSVD için uygun bir aday olabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)