SÜNNET DERİSİ ( PREPİSYUM) TEMİZLİK AMAÇLI GERİ ÇEKİLMELİ MİDİR?

Yazar Mirzaman HüseynovÇocuk Üroloğu • 16 Ocak 2018 • Yorumlar:

Çocuk Cerrahlarının Çocuk doktorları ile anlaşamadıkları en yaygın olan konu bu olsa gerek. Çocuk doktorları ısrarlar temizlik amaçlı sünnet derisinin geri çekilmesini ailelere önerseler de, çocuk cerrahları olarak biz buna karşıyız.

Çocuklarda sünnet derisi geri çekilmeli midir? Bu sorunun önce cevabını söyleyeyim- HAYIR!

Sünnet derisi neden geri çekilmemelidir? Bu sorunun embriyoloji ve anatomiye dayalı 2 cevabı vardır.

1- Sünnet derisi ile penis baş kısmı ( glans penis) arasında embriyolojik olarak yassı epitel bulunmaktadır. Bu epitel tabakası sünnet derisinin geri çekilmesini fizyolojik olarak imkansız kılar. Yenidoğulan bebeklerin sadece %4’ünde sünnet derisi geri çekilebilmektedir. Bebeğin yaşı ilerledikçe bu yassı epitel atrofiye uğrar ( kendinden dökülür). Epitel atrofiye uğradıkça sünnet derisi giderek daha fazla oranda penis ucundan sıyrılmağa başlar. Altı aylık erkek bebeklerin sadece %20’sinde sünnet derisi geri çekilebilir. Üç yaşına gelmiş erkek çocukaların halen %10’unda sünnet derisi geri çevrilemez. Sünnet derisinin geri çevrilememesi işte bu sebepten dolayı fimozis anlamına gelmez. Gerçek fimozisi olan bebeklerde işeme sırasında penis ucunda balonlaşma olur. Eğer semptom yoksa, sadece geri çevrilmemek fimozis anlamına, mesela 6 aylık bir bebekte %80 olasılıkla gelmez. Dolayısı ile sünnet derisi kendiliğinden geri çevrilmeğe başlamadan siz onu geri çevirirseniz, bu, yassı epitelin yırtılmasına, yara yüzeyi oluşmasına ve çocukta ciddi ağrıya sebep olacaktır. Her sefer idrar yapıldığında idrarın içeriğindeki irritan maddeler ( amonyak gibi) yara yüzeyine temas ederek çocuğunuzun canını acıtacaktır. Oluşturulan yara yüzeyi iyileşme sırasında gerçek fimozis oluştura bilir. Gerçek fizmosizli sünnet derisini geri çevirmeğe çalıştığınızda, bu durum parafimozise, parafimozis ise penis kaybına sebep olabilir.

2- Aslında ikincisebebi bir önceki sebepte anlattım. Eğer bebeğinizde gerçek fimozis varsa sünnet derisini geri çevirmeğe çalıştığınızda parafimozis dediğimiz durum sözkonusu olabilir. Parafimoziste sinent derisi penis ucunu sıkıştırı, bu da kanlanmağı bozarak penis kaybına sebep olabilir.

Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı sünnet derisi geri çevrilmemelidir. Bunu temizlik için yapıyorsanız, emin olun ki, buna hiç gerek yoktur. Sünnet derisi altınaki beyaz madde-SMEGMA’dır. Yassı epitelin keratinize olması ile oluşur. Fizyolojik bir olaydır. Hastalık belirtisi değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mirzaman Hüseynov Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)