Süt Dişleri Neden Önemli?

Yazar Bayram AsarkayaOrtodontist • 21 Mart 2018 • Yorumlar:

Bebek veya “süt dişleri” olarak adlandırılan dişler, ortalama olarak doğumdan 6 ay sonra çıkmaya başlamaktadır. İlk olarak alt ve üst kesici dişlerin çıkmasıyla başlayan bu süreç yaklaşık 2.5 yaşına kadar devam eder. Süt dişlerinin ağızdaki varlığı 12-13 yaşına kadar devam etmektedir.

Süt dişleri çocuğun çiğnemesini ve kolay yemesini sağlayarak beslenmenin sağlıklı şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. Bu da hem ağız sağlığına hem de genel sağlığa katkıda bulunur. Çocuğun süt dişlerinin sağlığı ve gelişimi, ileride çıkacak olan daimi dişlerin de sağlığını etkiler. Süt dişi köklerinde oluşan iltihaplar altlarında yatan daimi dişlerde sürme ve şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Genel olarak değerlendirildiğinde süt dişlerinin önemi 4 ana başlık altında incelenebilir.

  1. Çiğneme ve yemenin ideal yapılması

Eksik veya çürük diş içermeyen bir ağız genellikle çocuğun sıkıntısız ve rahat bir şekilde besinlerin tadını alarak yemesine yardımcı olur. Hızlı ve yeterince çiğnenmeden yenen yiyecekler mide sağlığını bozduğu gibi doyma hissinin oluşmasına engel olarak aşırı yemek tüketimine neden olmaktadır. Bu da obeziteye davetiye çıkarmaktadır.

  1. Daimi dişler için yer sağlama

Süt dişleri altlarında yatan daimi dişler için yer tutucu görevi görmektedir. Tam zamanında düşecek olan bir süt dişi, ardından sürecek olan daimi dişin çene üzerindeki ideal yerini bulmasına rehberlik etmektedir. Erken kaybedilmiş süt dişleri sonucu daimi diş sıklıkla çene üzerindeki ideal yerini bulamayarak farklı bölgelerden sürmekte ve bu da dişlerde çapraşıklığa neden olmaktadır.

  1. Çene kemiklerinin ve kaslarının normal gelişmesine izin vermek

Vücuttaki herhangi bir kas gibi, bebek ve çocukların da yüz ve çene kaslarının da gelişmesi için egzersizle kullanılmaları gerekir. Sağlıklı süt dişleri, ideal çiğnemeye yardımcı olarak çiğneme fonksiyonunu sağlayan kasların gelişimine yardımcı olmaktadır. Yeterince ve ideal şekilde kullanılmayan kaslar, üzerinde oldukları çene kemiklerinin de gelişimini bozmaktadır.

  1. Konuşmanın ideal yapılması

Eksik dişler çocuğun sözcükleri oluşturma ve düzgün konuşma kabiliyetini etkileyebilir. Sağlıklı süt dişleri çocuğun sesleri net ve düzgün çıkarabilmesi, telaffuz ve konuşma alışkanlıklarının geliştirilmesini sağlamaktadır. Süt dişlerindeki eksik ve çürükler konuşma bozukluklarına neden olarak bireyin ileriki yaşantısında da zorluklara neden olabilir.

Süt dişlerinin belli bir süre sonra düşüyor olması ne yazık ki bu dişlerin yeterince önemsenmemesine neden olmaktadır. Ağız sağlığının korunması, çocuklara düzenli fırçalama alışkanlığının kazandırılması ancak dişlere yeterli önemin verilmesi sonucu elde edilebilir. Çocuklara ağız bakım alışkanlığının kazandırılması ilk olarak ebeveynlerin görevidir. Çocuğun düzenli fırçalama alışkanlığı kazanması, onlara dişlerin önemini anlatmakla mümkün olabilir.

Sağlıklı, güzel bir gülümseme çocuğun özgüvenini ve kendisine olan saygısını artırır. Tüm bu nedenlerden dolayı süt dişlerinde görülen çürükler, anomaliler, eksik veya fazlalıklar ihmal edilmeyerek en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)