Sütünüz Artsın Kilonuz Azalsın!

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 23 Mart 2022 • Yorumlar:

Emzirirken kilo vermek eminim ki bir çok annenin hayali. Fakat bazı tedirginlikler de yaşanmıyor değil. Bu yazımda sizlere; doğumda alınan kilolar verilebilir mi? süt kalitem düşer mi? Bebeğimin ihtiyacını karşılayabilir miyim? gibi sorularınızın cevabını veriyor olacağım.

Annenin Süt İçeriği Nasıldır?

Burada çiçeği burnunda anneleri biraz rahatlatmak istiyorum. Sevgili anneler şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; bebeğinizin gelişimi için sütünüz muhteşem bir içeriğe sahip. Bu içeriğin kalitesini arttırmak ise bebeğiniz için büyük önem taşıyor.

 

İlk 6 ay anneler günde 750-800 ml kadar süt üretiyor. Üstelik bu miktar annenin boyundan, kilosundan veya sahip olduğu yağ oranından etkilenmiyor. Fakat 6 ayın sonunda bu miktar anne ve bebek arasındaki ilişkiye göre değişkenlik gösterebiliyor.

 

Ayrıca annenin sütü; besin içeriğinden zengin olduğu kadar bebeğin bağışıklığını güçlendirmek için de gerekli olan birçok vitamin ve minerallere sahiptir duruma geliyor.

 

Doğum Sonrasında Diyete Ne Zaman Başlanmalı?

 

Çocuk sahibi olmak elbette dünyanın en güzel şeyi. Fakat sonrasında lohusa depresyonu diye de bir şey var. Doğum öncesinde güzel vücutlara sahip olan kadınlar bir anda şişlik, ödem ve fazla kilolarla karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilemiyorlar. Üzerine bir de alt üst olan hormonlar eklenince durum işin içinden çıkılmaz bir hale dönüşebiliyor. Bu sebeple hemen diyete başlama isteği duyuyorlar. Tüm bunlar olurken de bebeğin en önemli ihtiyacı olan anne sütünün de azalmasını istemiyorlar. 

 

Sevgili anneler, yapılan son araştırmalar gösteriyor ki; eğer gebelik sürecinde normal düzeyde kilo aldıysanız ilk altı aylık emzirme sürecinde bu kiloların tamamını vermeniz mümkün. Bunun için size düşen görev ise, emzirme dönemine uygun beslenmek.

 

Emziren anneler gün içinde ortalama olarak 6-7 çay bardağı kadar süt salgılıyor ve bunun için de yaklaşık 500-700 kalori harcanıyor. Bu da demek oluyor ki emzirme sürecinde ortalama 1 saat orta tempoda egzersiz yapmış sayılıyor.

 

Diyete girmek için ise doğru zaman; yaklaşık olarak 6. aydan sonradır. Altıncı aydan önce ise geçen zamanı iyi değerlendirmek gerekir. Tatlı, çikolata ve abur cubur besinlerden uzak durmak birçok kilonun kendiliğinden gitmesine sebep oluyor.

 

Ayda Kaç Kilo Verilmeli?

 

Birçok araştırma bize, hızlı kilo veren annelerin süt hacminde ve kalitesinde azalmalar olduğunu gösteriyor. Elbette bunun altında yatan asıl sebep annenin çok düşük kalorili beslenmesi oluyor genellikle. Düşük kalorili besin alımını yetersiz besin kombinasyonları da destekleyince bu tür istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. 

 

Sağlıklı kilo kaybı için ayda 3-5 kiloları hedeflemek en ideali olacaktır. Fakat bu hedefler sizin kilonuza göre değişkenlik gösterebilir. Mesela 80 kilolarda aylık kilo kaybınız fazlayken 60 kilolarda bu kayıp ayda 3 kilolarda olabilir. Yani bu kayıplar kilonuzla doğru orantılı oluyor. 

 

Sıkı diyetler konusunda da şunu hatırlatmak isterim ki, çok sıkı diyetler sütünüzü azaltmayabilir ama süt kalitenizi ve besleyiciliğini mutlaka düşürecektir. Süt kalitenizin düşmesi ise, bebeğinizin kilo alımını etkileyerek ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden yararlanmasını engelleyecektir. 

 

Kilo Almadan Süt Arttırmanın Yolları

 

Herkes tarafından bilinen yanlışlardan vazgeçin. Mesela, şekerli yiyecek ve içecekler anne sütünü arttırmaz! O yüzden lohusa şerbeti, meyve suları, şekerli kompostolar, tatlılar ve helvalardan uzak durun.

 

Sütü arttıran en önemli şey sudur. O nedenle ortalama 10-12 bardak su içmeye gayret edin. 

 

Su oranı yüksek olan sebze ve meyveler süt yapıcıdır. Her öğününüze bolca salata ekleyebilirsiniz. Fakat içine salata sosları koymamaya özen gösterin. Su oranı yüksek sebzelerden bol bol yararlanın. Bu sebzeler; ıspanak, pazı, kara lahana ve yeşil fasulye gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin besin değerini yükseltmek için ise pişirirken içine, yumurta veya et ilave etmek veya yanında köfte ile kombinasyon yapmak çok yararlı olacaktır.

 

Taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu, ayran ve şekersiz bitki çayları da güzel seçenekler arasındadır.

 

Yağlı yiyecekler konusunda da geri planda kalınmalıdır. Her türlü pastane ürünleri, kızartmalar, cipsler, çerezler vs. hem kalori hem de yağ içeriği yüksek besinlerdir. Az miktarlarda tüketildiğinde bile hızlı kilo alımı sağlar.

 

Gece atıştırmalarına yönelmeyin çünkü insan vücudu gece yediklerini depolama eğilimindedir.

 

Emziklilik dönemi zaten kilo vermek için bulunmaz bir fırsattır. Özellikle süt yapımında harcanan enerji ilk 2 ayda oldukça yüksektir. O sebeple doğru besinler tüketip biraz da hareketi arttırmak haftada 1-1.5 kilo kadar kaybetmenizi sağlar.

 

Sütü Azaltmadan Kilo Vermek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Uyanınca mutlaka 1-2 bardak su için.

 

Her gün 2-3 adet kuru hurma tüketin. Hurma tatlı ihtiyacını karşılarken sütünüzün de artmasına destek olur.

 

Kahvaltı için yüksek proteinli besinleri tercih edin. Bunlar peynir ve yumurta gibi besinlerdir.

 

Kahvaltıda 1-2 dilim ekmek tüketilebilir ancak öğle ve akşam yemeklerinde ekmek yerine 1 kase çorba tüketmek, süt salınımını da arttırır. 

 

Bir ana öğünde mutlaka et türü besinleri tercih edin. Geriye kalan diğer öğünde sebze veya bakliyat tercih edilebilir. Et, süt arttırıcı etkiye sahiptir.

 

Ana öğünlerde 1 kase yoğurt tüketin. Özellikle ev yoğurdu. Süt kalitesini arttırmanın yanında hem yüksek protein alımı sağlar hem de bağırsak hareketlerini hızlandırır. Böylece metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenizi sağlar. 

 

Gün içinde 3 litre kadar su tüketin. Emzirme esnasında vücutta sık sık sıvı kaybı yaşanır. Bu kaybı yerine koymak önemlidir. Böylece süt üretimi durmadan devam edecektir. Ayrıca sıvı alımı iştahı baskılayarak metabolizmayı hızlandırıp kilo kaybını destekleyecektir.

 

Ara öğünde 2-3 ceviz tüketmeli. İçinde bulunan sağlıklı yağlar süt kalitesini arttıracaktır.

 

Kalori yakımını desteklemek için 1 saat kadar yürünebilir.

 

Emzirme Sürecinde Gaz Yapan Besinleri Tanıyın

 

Gaz yapan besinleri tüketmek bebek için de huzursuzluk yaratır ve bu dönemlerde bu besinlere dikkat etmek gerekir. İşte o besinleri sizler için derledim;

 

Kuru fasulye, bezelye, bakla vs.

 

Karnabahar, lahana, pırasa, brokoli vs.

Kepekli yiyecekler

 

Soğan

 

Kayısı, limon, portakal vs.

 

Çikolata 

 

Yağlı ve baharatlı besinler

 

Süt ve ürünleri

 

Fındık ve fıstık gibi kuruyemişler

 

Kafein içeren içecekler

 

Soda 

 

Çay 

 

Sevgili anneler mutlu kalın..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)