Takipte Kalın! Kolon Kanserini Önlemek İçin Yapabileceğiniz En İyi Şey.

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 27 Nisan 2017 • Yorumlar:


Bununla birlikte, riskinizi azaltmanın veya kolon kanserini önlemenin birçok yolu vardır. Kolon kanserini önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey taranmaktır.

S. Neden kolon kanseri taraması önemlidir?

A. Kolon kanseri, kolonun iç kısmında oluşan küçük bir polipten kaynaklanır. Bu küçük polip yavaş yavaş büyür ve büyür. Yeterince büyük olan polip kanseri geliştirir ve yayılmaya başlar.

Polipten kansere yakalanma sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü hatırlamak önemlidir. Kansere dönüşmeden önce yakalamak için tarama yapmak ve kanserden kurtulmak için zaman yeterlidir.

Bir polipi bir sap üzerinde oturan bir mantar olarak düşünün. Bir doktor kolonoskopi ile onu tanımlarsa, mantarı kesebilir.

S. Kolon kanseri için nasıl tarama yapıyorsunuz?

Bugün kolon kanseri taraması için birden fazla yol var.

Bu seçenekler şunları içerir:

• Kolonoskopi: Kolonoskopiden önce, kalın bağırsağınızı temizlemeye yardımcı olan bir sıvı içerek bağırsağınızı hazırlamanız istenecektir. Ardından, doktorlar polipler veya kanser taraması için bir ucana bağlı bir kameraya sahip bir cihaz kullanıyorlar. İşlem sırasında bir polip bulunursa, doktorunuz onu aynı anda alabilir.

• Dışkıda gizli kan testi: Bu test dışkıda kan bulur. Verilen bir karta küçük bir gayta örneği yerleştirip laboratuara gönderirsiniz. Kan bulgusu varsa, doktorunuz size daha ileri test için kolonoskopi yaptırmanızı tavsiye edebilir.

• Sigmoidoskopi: Sigmoidoskopi, kanserlerin yüzde 60'ının gerçekleştiği kalın bağırsağın alttaki üçte birine bakan başka bir inceleme türüdür.

• Baryumlu lavman: Bu test sırasında, baryum sıvısı bir lavman yoluyla rektum içine konur ve daha sonra bir röntgen çekilir. Baryumlu lavman polip veya kanser taraması için kullanılabilir.

• Sanal kolonoskopi: Tomografi cihazı ile yapılan kolonoskopi türü.


S. Hangi taramanın sizin için en uygun olduğunu nereden biliyorsunuz?

A. Çoğu doktor, 50 yaşından itibaren sağlıklı kişilerin her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalarını önerir.Kolonoskopi doktorların kolon kanserini tespit etmesinin en etkili yoludur.

Her tarama türü kendi avantaj ve dezavantajlarına sahiptir. Doktorunuz, tarama seçenekleriyle ilgili daha fazla bilgi sağlayabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayalı olarak sizin için en iyisinin hangisi olduğunu önerebilir:

· Aile öyküsü

·Genel sağlık

·Kişisel tercih

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)