Tedavi başlanmamış Obsesif Kompulsuf Bozukluğu Olan Hastalarda Bilişsel Esneklik ve Psikolojik Dayanıklılığın İncelenmesi

Yazar Begüm Arıtan • 21 Haziran 2023 • Yorumlar:

GİRİŞ ve AMAÇ:Obsesif Kompulsif bozukluk (OKB) intrusif düşünce, imge veya dürtü şeklinde gelebilen obsesyonlar ile tekrarlayıcı davranışlar ya da zihinsel eylemler ile karakterize, tedavi edilmediği takdirde ciddi yeti yitimine sebep olabilen kronik seyir gösteren bir bozukluktur. Bu çalışmada OKB’deki bilişsel esneklik ve psikolojik dayanıklılığı incelemek ve bunları OKB’si olmayan sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve dolayısıyla literatürdeki bu alandaki kısıtlı veriye katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

YÖNTEM (Etik Kurul onay kararı ve numarası belirtilmelidir):Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri polikliniğinde başvuru kriterlerini karşılayan 25 OKB hastası ile yaş, cinsiyet ve VKİ yönünden eşleştirilmiş, psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan 22 sağlıklı bireyin verileri taranarak yürütülen bir araştırmadır. Çalışmanın verileri 8 bölümden oluşan anket formu ile toplanmıştır. Birinci bölüm sosyodemografik özellikler ile ilgili veri formunu, ikinci bölüm Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği’ni, üçüncü bölüm Yale-Brown Semptom Kontrol Listesi’ni, dördüncü bölüm Hamilton Anksiyete Ölçeği’ni, beşinci bölüm Hamilton Depresyon Ölçeği’ni, altıncı bölüm Bilişsel Esneklik Ölçeği'ni, yedinci bölüm Bilişsel Esneklik ve Kontrol ve sekizinci bölüm Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğini içermektedir.

BULGULAR:Çalışma grubu 25’i OKB hastası (%53.2), 22’si (%46.8) kontrol olmak üzere toplam 47 kişiden oluşmaktadır. OKB hastalarının 18-66 arasında değişmekte olup ortalama 34.8 (12.5) yıldı. Kontrol grubunun yaşları ise 20-42 arasında değişmekte olup ortalama 32.6 (6.0) yıldı. Her 2 grup arasında yaş ortalaması açısından fark bulunamadı (z=0.192; p=0.847). Çalışma grubunda hastaların %68’si (n=17) kadın, kontrol grubunun ise %63.6’ sı (n=14) kadındı. Her 2 grup arasında cinsiyet açısından fark yoktu. Çalışma grubunda hasta ve kontrol grubu arasında bilişsel esneklik ölçeğinden ve yetişkinler için dayanıklılık ölçeğinden aldıkları puan açısından fark bulunamadı (her biri için p>0.05). Hasta grubunun bilişsel kontrol ve esneklik ölçeğinden aldıkları puan daha düşüktü (her biri için p<0.05).

TARTIŞMA ve SONUÇ:Bu çalışmanın ana bulguları, OKB grubunda bilişsel kontrol ve esneklik ile ilgilidir. Daha düşük bilişsel kontrol ve esneklik puanları OKB'nin tedaviye yanıtını etkileyebilir. Gelecekteki çalışmalarda OKB'nin mekanizmasını daha iyi anlamak için geniş prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)