Teknoloji ve Gecikmiş Dil - Konuşma

Yazar Yasemin TekinDil Ve Konuşma Terapisti • 13 Haziran 2018 • Yorumlar:

Son yıllarda kullanımı yaygınlaşan televizyon, telefon, tablet gibi teknolojik aletler etkin ve verimli kullanıldığında çocukların gelişimini olumlu etkilemektedir.

Ancak bu tür cihazların özellikle okul öncesi dönemde (0-5 yaş) çok uzun süreli kullanılması çocuğun bilişsel ve dil-konuşma gelişimini olumsuz etkilemektedir.

Bu tür teknolojik aletler herkesin kullanabileceği şekilde dizayn edildiğinden çocukların bu cihazları kullanması bir zeka göstergesi değildir. Aksine bu cihazların tek taraflı olarak ürettiği sesler çocuklarda belli bir süre sonra arka plan (ardalan) gürültüsüne dönüşecek buda çocukların boş bilinçlerini dolduracaktır.

Televizyon gibi iletişimi engelleyen cihazlarda çocuklar sadece alıcı dilini kullandığı için ifade edici dilleri gelişmez. Bu da gecikmiş dil ve konuşmaya sebep olur. Boş olan bilinçleri de bir sürü gereksiz bilgiyle dolduğu için göz kontağı kurma, dikkatini toplama, söyleneni algılama, iletişim kurmada zorluk gibi başka sorunlarda ortaya çıkar.

Bu tür cihazlar ayrıca çocuklardaotizmbelirtilerini arttırır özellikle de işitsel işlemleme bozukluğuna (CAPD) sebep olur. Bu bozukluk çocuklarda entegrasyon, işitsel şifreleme ve konuşmanın prozodisini etkiler. Çocukların normal gelişimini tamamlamaları için yaşamın ilk yıllarında olabildiğince teknolojiden uzak tutulmaları bu sürede teknolojinin nasıl faydalı, etkili ve verimli kullanılabileceği öğretilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yasemin Tekin Dil ve Konuşma Terapisi Uzm. Dkt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)