Telsiz Ortodonti

Yazar Mehtap KetenciDiş Hekimi • 10 Kasım 2019 • Yorumlar:

Sosyal hayatınızda iletişim kurduğunuz insanların yarısı sizi gülümsemenizle hatırlıyor. Gülümsemenin anahtarı dişlerinizin güzelliği de sizi daha akılda kalıcı yapıyor.

Kimse eğri çapraşık dişlere sahip olmak istemez elbette ama birçoğumuzun doğuştan gelen diş sorunlarımızın olduğu aşikar. Küçük yaşlarda koruyucu, önleyici ya da büyümeyi yönlendiren tedaviler daha kalıcı çözümler sunsa da erken yaşta diş hekimine başvurmamış olmak yetişkin yaşta bir tedavi ihtiyacı doğuruyor.

Eğer şeffaf plak kullanılacaksa, bu plakları kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör doktorunuzla iş birliği yapmanız. Tedavi sürecine uyumunuz tedaviyi hızlandıracaktır. Temizlik yine ilk kuralımız. Tedavi süreci içinde temizliğe dikkat edilmezse dişlerde renk değişikliği, çürükler ve ağız kokusu oluşabilir.

Tedaviye başlamaya karar verdiğinizde süreç nasıl ilerliyor?

Önce başvuran kişiden teşhis ve planlama için ölçü ve fotoğraflar alınır. Bu verilerle bir analiz yapıp tedaviyi planlanır. Diş ve çene boyutlarını ölçüp dişleri ne kadar hareket ettireceğiniz hesaplanır. Buna bağlı olarak kişinin plakları ideal sürede kullanması ile ne kadar sürede tedavinin tamamlanacağını hesaplanır.

Şeffaf plak uygulamalarında iki yöntem kullanılabilir. Ya aylık üç plak içeren (yumuşak-orta-sert) sistem ya da iki haftalık sert plaklarla ilerleyen sistem. Uygun olan yöntemi tedavinizi yürüten hekim karar verecektir. Ama tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri bu plakların gün içinde kaç saat kullanıldığı. İdeal olan hangi yöntem olursa olsun 20-22 saat kullanımı. Bu da sadece yemek yerken plakların çıkarılması demek. Plaklar ağızdayken sadece su tüketilebilir.

Dişleri istediğimiz noktaya taşıdıktan sonra bir pekiştirme süreci başlıyor.  Bu da ya dişlerin iç kısmından geçen ince tellerle ya yine şeffaf plaklarla ya da her iki yöntemi birlikte kullanarak sağlanır. En az tedavi süresi kadar bir pekiştirme süresine ihtiyaç oluyor çünkü dişler düzelmiş görünse bile dişe uygulanan kuvvet ortadan kalkınca dişler eski konumlarına geri dönmek istiyor. Dişleri yeni, konumlarında tutmak için pekiştirme süreci en az tedavi süresi kadar önemli. 

Her tedavide olduğu gibi şeffaf plaklarla tedavinin de sınırları var ve kişiye özel şekilleniyor. Eğer dişler hareket etmeye dirençli ise geleneksel tel tedavileri ya da estetik restorasyonlarla bir tedavi planlanabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar